Rödvinssås à la Mannerström

Jag är en ju en sucker på Mastercheftävlingarna. Oavsett i vilket land de spelas in. Tyvärr visar man inte i svensk TV utbildningstillfällena för deltagarna, något som de gör i vart fall i den australienska varianten (som jag förresten gillar skarpt). De har dock legat på TV4play en del av dem. Och jag råkade fastna för rödvinssås. Hittade den på recept.nu och testade den i lördags till lammstek och potatisgratäng. Mycket god!

rodvinssas

Och som vanligt för att inte tappa bor något så skriver jag in det här också.

Ingredienser


3 dl rödvin
2 st hackade schalottenlökar (jag hade bara gul lök blev gott i alla fall)
1 st lagerblad
1 kvist timjan (jag använde torkad)
3 dl kalvfond (jag använde fond + sky från steken)
salt
peppar
1 msk smör
ev 1 msk rödvinsvinäger

Gör så här


Häll upp rödvinet och lägg i schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.

Koka upp och låt såsen reducera tills den börjar tjockna, häll då i kalvfond och fortsätt med att låta såsen koka ihop.

Skulle syran behöva höjas kan du hälla i lite rödvinsvinäger.

När såsen känns lagom tjock och smakar bra, klicka i smöret och låt det smälta.

Sila såsen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *