Kolasnittar

Jag är egentligen inte så förtjust i småkakor. Men när vi var på ett fik häromhelgen så tog jag av någon orsak en kolasnitt. Och tyckte att den var god dessutom. När jag skulle fixa till något snabbt för att ha att bjuda jobbarna här hemma så tänkte jag på kolasnittar och hittade ett recept på nätet. Ett riktigt bra recept dessutom. Så nu skriver jag ner det här för att ha till ett senare tillfälle. Den här varianten blev seg och god, inte torr. Gillar inte torra kakor.

Kolasnittar

Ingredienser


5 dl vetemjöl
200 gr smör
1,75 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap

Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg alla ingredienserna i en matberedare. Kör tills det har blivit en smet. Jag fick i slutet använda händerna för att få ihop degen ordentligt.

Dela degen i 2-4 delar beroende på hur stora snittar du vill ha. Rulla dem tills rullarna är lika långa som plåten. Platta till dem och om du vill kan du göra mönster med en gaffel. Gör relativt rejäla mönster, tar du i för lite så jäser mönsterna bort i ugnen.

Grädda dem mitt i ugnen 10-15 minuter.

Skär längderna lite snett när de fortfarande är varma. De känns väldigt mjuka och jag undrade om de ens var bakta, men när de blev kalla blev de perfekta.

Jag läste någonstans att man skulle kunna ha i en tsk malen ingefära i degen också, ska testa det en annan gång.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

4 Kommentarer

  1. Men oj oj oj vilka tapeter i tidigare inlägget!!! Jättefina!!
    Kolakakor är riktigt gott! Och precis som du skriver, inte nån torr-hundratusen-små-smulor!
    Ha en bra vecka! KRAM!

  2. Kan tipsa om Leilas recept på kolasnittar, jättegoda, och dom ska det va ingefära i…

     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *