Kolabrownie

Jag är väldigt förtjust i kola. All kola, men mest gräddkola. Och någon gång för länge sedan så såg jag på Tinas kök hur hon kokade en burk kondenserad mjölk ett antal timmar och att innehållet i burken förvandlades till en härlig kola. Det har jag använt mig av flera gånger sedan dess. Häromsistens behövde jag recept på någon god kaka och gärna med choklad. Eller kola, eftersom jag hade kondenserad mjölk hemma. Hittade fantastiskt nog en med båda sakerna i! Och den var supergod. Ska göras igen.
Kolabrownie

Ingredienser


115 gram smör
170 gram mörk choklad
0,5 dl kakao
3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl

1 burk kondenserad mjölk ( Använd 2 dl)

Gör så här


Ta bort pappret från burken med kondenserad mjölk, koka den sedan i en kastrull med vatten på svag värme i 3 timmar. Täck med vatten då och då. Låt kolan svalna.

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret och chokladen i en kastrull. Låt svalna lite.

Häll över i en skål och vispa sedan ner ett ägg i taget.

Blanda sockersorterna och rör sedan ner dem i smeten.

Blanda vetemjöl och kakao och rör sedan ner även detta i smeten.

Klä en plåt på ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.

Häll hälften av smeten i formen. Klicka ut ca 1 dl kolasmet med hjälp av en tesked.

Häll över resten av smeten och klicka sedan ut ytterligare 1 dl kolasmet. (Vill du ha mycket kola så använder du hela burken som ger ca 3 dl)

Grädda i ca 35 grader, den ska vara lite lös i mitten.

Låt kakan svalna i formen. Skär upp den i 16 bitar när den blivit kall.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *