Sesam- och linfröbröd

Heléne Johansson har skrivit boken Bröd från Brunkebergs bageri, jag har inte boken, men flera av recepten finns faktiskt på recept.nu. Jag har hållit på att testa flera av dem och alla har varit goda. De här bröden gjorde jag i häromhelgen och det var riktigt gott. Jag har för det mesta både en vetesurdeg och en rågsurdeg i kylskåpet. Rågsurdeg går alltid åt, men vetesurdegen brukar bli över. Jag får mata och så kastar jag det som blir över. De här bröden var jättebra för det krävs mycket vetesurdeg. De rostade fröna slår igenom mycket och brödet får en riktigt spännande smak.

sesamolinfrobrod

Steg 1
Omvänd skållning:
100 g vita sesamfrön
75 g linfrön
50 g solroskärnor
1 000 g iskallt vatten

Steg 2
skållningen från steg 1
500 g vetesurdeg
30 g jäst
1 500 g vetemjöl med hög proteinhalt
100 g grahamsmjöl
45 g havssalt

Gör så här


1. Steg 1: Rosta fröna och solroskärnorna i 200 graders ugnsvärme tills de har fått en ganska kraftig färg. De skall vara på gränsen till för mörka. Det går inte jättefort, så du behöver inte vara rädd för att bränna dem. Häll dem omedelbart i det iskalla vattnet.

 Steg 2: Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet.

3. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

4. Forma degen till fem runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.

5. Platta till varje bulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd.

6. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 1–1 1/2 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

7. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

8. Mjöla och snitta bröden med en vass kniv i ett fint rutmönster. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

9. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

10. Låt bröden svalna på galler.

Kommentera