Olivbröd

Ibland lagar man en maträtt eller bakar ett bröd som bara blir rätt. Där smaken faktiskt är något man längtat efter även om man inte visste det. Det här brödet är ett sådant. Receptet är från boken Bröd från Brunkebergs bageri, men jag har hittat receptet på nätet. Jag testade det här brödet eftersom jag är så förtjust i oliver.  Jag har bakat olivbröd förut och vet att jag alltid gillat det och det här brödet är inte något undantag. Kan inte annat än rekommendera det. Gillar ni oliver och har lite surdeg hemma, baka det här brödet. Jag lovar att ni kommer att älska det.

olivbrodbrunkeberg

Ingredienser


400 g vatten
600 g vetesurdeg (säger receptet – själv hade jag rågsurdeg)
15 g jäst
500 g vetemjöl med hög proteinhalt
400 g durummjöl
200 g fint rågmjöl
100 g olivolja
20 g havssalt
400 g svarta oliver av god kvalitet, urkärnade (ska erkänna att mina är inte av så god kvalité, men det blir gott i alla fall)

Gör så här


1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. För min del tycker jag att det är lagom att baka tre bröd. I och med att där är så mycket olivolja i degen blir den väldigt lättarbetad tycker jag. De här tio minuterna kan låta onödiga, men de är de INTE. Just de här tio minuterna gör att steg tre går jätteenkelt.

3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd.  Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.

4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

5. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.

7. Låt bröden svalna på galler.

En kommentar

  1. Detta ska jag prova. Jag älskar oliver så brödet bör jag gilla!

    Tack för receptet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *