Äppelkaka från Brösarp

Äppelkaka är gott. Jag gillar den i nästan alla varianter. Men ibland vill man ha lite mer än det vanliga. Vad passar då bättre än att kolla in boken ”Mer än bara äppelkaka” av Claes Karlsson? Idag är det min födelsedag och jag ville just det. Ha mer än bara äppelkaka alltså. Jag hade dessutom mandelmassa hemma som jag köpt hem felaktigt vid ett annat tillfälle. Så jag fick för mig att testa Äppelkaka från Brösarp. Kände mig lite berörd av namnet också. Jag är ju faktiskt en skåning i förskingringen och trakterna kring Brösarp är otroligt vackra. Har ni inte varit och sett er omkring i Brösarps backar så rekommenderar jag ett besök. Och jag rekommenderar även den här äppelkakan. Den var väldigt, väldigt god. Även om jag för min del tog lite mer äpplen än vad receptet föreslog.Äppelkaka från Brösarp

Ingredienser


300 g mandelmassa, rumstemperatur, i bitar
1,5 dl socker
125 g rumstempererat smör
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl crème fraîche står det i receptet, själv tog jag Turkisk yoghurt och det gick bra
2 äpplen säger receptet, jag tog 4 och det var absolut inte för mycket
2 msk sirap
1-2 tsk kanel eller kardemumma – fast varför nöja sig med det ena eller andra. Jag tog båda och eftersom jag dessutom tog mer äpplen än receptet ville ha så tog jag även lite mer kanel OCH kardemumma

Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader. Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt – upp till 10 minuter enligt receptet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form – jag tog här en form med löstagbara kanter.

Äpplena behöver inte skalas,men tvätta och kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.

Grädda i 45-50 minuter.

Ät den kall. Vi hade vispad turkisk yoghurt med vaniljsocker och florsocker till.

En kommentar

  1. Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.

Kommentera