Ananas- och ricottapaj

Vårt kök är inte färdigt, men vi har en diskbänk och vi har en spis. Vi har till och med en yta bredvid spisen som går att använda. Detta innebär att vi faktiskt har börjat använda köket och att det lagas mat där. Och nu har jag till och med bakat där. Inte bröd, men en paj. Det finns mycket ananas i affären nu och den är väldigt god. Så jag fick för mig att jag ville baka en ananaspaj. Och det blev den här. Och den var väldigt god. Som en cheesecake ungefär.

 

Ananas-och ricottapaj

Ingredienser


Pajdeg
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
80 gr smör
ev lite vatten

Fyllning
500 gr ricotta
2,5 dl vispgrädde
1 msk maizena
2 msk vaniljsocker
3 stora ägg
1 färsk ananas skuren i fyrkanter (inte den största ananasen du kan hitta utan en ”lite lagom”)

Gör så här


Pajdeg
Blanda alla ingrediensera i matberedaren och kör med kniven tills degen blir en boll. Skulle den vara för torr tillsätt lite vatten.
Lägg sedan in degen i kylskåpet och lite den vila där i minst en timme.

Strax innan du gör fyllningen trycker du ut degen i en pajform med höga kanter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning
Ta en stor skål. Lägg i ricottan och vispa tills den blivit fluffig. Tillsätt sedan vispgrädde, maizena och vaniljsocker under det att du fortsätter vispa. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, fortfarande under vispning.

Rör till sist ner ananasbitarna.

Paj
Häll fyllningen in pajdegen och ställ in den i nedre delen av ugnen i 200 grader. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och baka den i ytterligare 20-25 minuter. Den KAN behöva vara inne lite längre. När den är klar ska pajen vara lite gyllenbrun på ovansidan. Den kommer fortfarande att se lös ut, men den stelnar när den kallnar. Kolla gärna ordentligt på smeten när du ställer in den i ugnen så att du kan skilja den dallrigheten från dallrigheten när den är klar.

Låt den svalna i formen och ställ sedan in den i kylskåpet. Kakan är godast att äta kall. Men då var den också redigt god!

2 Kommentarer

  1. Den där ser god ut. Nu måste jag bara testa att göra en…..

  2. Hej! Vilken smarrig paj Den kommer jag att prova så fort jag bara kan. Tack att du delade med dig av receptet. /Mona

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *