Äppelmos

Jaha – vad gör man när det ser ut så här på gräsmattan?

Äpplen by you.

Först så undrar man hur mycket äpplen det egentligen finns på ett äppelträd. Sedan plockar man en korg äpplen och ser till att de blir skalade och skurna i bitar. Sätter sig med datorn och letar recept och slutligen kokar man lite äppelmos. Och recept på äppelmos finns det överallt i alla möjliga varianter och jag borde väl kunna koka äpplmos vid det här laget. Men se det kunde jag inte. Jag har aldrig ägt ett äppelträd förut och aldrig kokt äppelmos förut. Men nu har jag gjort det! Tre olika varianter. Nu tänkte jag i vart fall skriva ner hur jag gjort så vet jag hur jag skall göra till nästa gång.

Ingredienser


1 kg skalade och klyftade äpplen
2 dl vatten
1,5 dl socker
0,5 tsk askorbinsyra
1 tsk atamon

Alternativa smaker:

Frön från en halv vaniljstång samt skalet.
En kanelstång per burk

Gör så här


Gör rent de burkar du behöver. Sätt ugnen på 100 grader och ställ in burkarna där.

Lägg ner äpplen i en gryta – häll över vattnet. Vill du smaksätta med vanilj häller du i vaniljfröna och lägger också i skalet från vaniljstången.

Koka upp och låt koka 20-30 minuter. Rör då och då.

När äpplena är ordentligt mjuka häller du i sockret. Rör och låt koka till sockret löst sig.

Häll i askorbinsyra och atamon. Läs på förpackningarna hur du skall göra.

Ta ut burkarna ur ugnen och häll i moset. Vill du smaksätta med kanel sticker nu ner en kanelstång per burk.

Stäng burken och spara den sedan svalt.

äppelmos

En sats ger ungefär en liter mos dvs fyller två halvliters burkar. I mina burkar har jag en sats smaksatt med vanilj, en sats smaksatt med kanel och en sats utan någon extra smaksättning. Nu känner jag mig allt lite huslig.

En kommentar

  1. Pingback: Jag föll till föga – Asta på vift…

Kommentera