Nektarinpaj

nektarinpaj

Jaha,  här har vi helt klart drabbats av det här med trädgårdsfikasyndromet. Dvs att det är så mysigt att fika i trädgården. Lördag och nu blir det paj igen. Den här gången har jag komponerat lite själv, med hjälp av olika recept. Sist vi var i affären köpte jag nektariner. Det är en frukt jag tycker väldigt mycket om, men jag vill att de skall vara hårda som äpplen. Alltså egentligen omogna. När de blir mjuka som persikor tycker jag inte så mycket om dem. Idag kände jag att mina nektariner började bli lite för mjuka för min smak så jag funderade på om det inte skulle gå att göra något smaskigt av dem. Och då blev det en nektarinpaj. Och den var väldigt god. Hos oss åts den med vaniljsås. Tror dock att den skulle vara väldigt god att äta varm med glass också.

Ingredienser


6 nektariner
3 msk Grand Marnier
2 msk farinsocker

150 gr smör, kylskåpskallt
150 gr farinsocker
100 gr vetemjöl
125 gr havregryn

Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda smör, farinsocker och vetemjöl i en matberedare och kör tills dess det är lite lagom blandat. Ta bort kniven och blanda ner havregrynen för hand. Det skall bli lite klumpigt, smuldeg helt enkelt.

Kärna ur och klyfta nektarinerna. Lägg dem i en gryta och häll i likören och farinsockret. Koka upp och låt koka ett par minuter.

Lägg lite smuldeg i botten på en form.

Täck med nektarinerna.

Lägg resten av smuldegen över. (Det blir ganska mycket smuldeg, men jag är dålig på att minska recept bara så där så det får ni göra själva om ni tycker det är för mycket)

Ställ in i ugnen och baka i 40-45 minuter.

Servera varm eller kall med valfritt tillbehör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *