Amerikansk fudge

Ja – den här får heta Amerikansk fudge  – helt enkelt för att jag en gång hittat den på en amerikansk sida. Dessvärre kan jag inte säga vilken för det vet jag inte. Jag har sparat receptet i Word i ett par år och nu har jag äntligen blivit färdig att göra det. Och de här blev goda. Lite söta, men väldigt goda. Det här är inte någon seg kola utan det är sådan som smälter i munnen.

Verkligen smälter

Amerikansk-fudge

Ingredienser


7 dl socker
0,5 dl sirap
50 gr smör
0,5 tsk salt
1 burk kondenserad mjölk
1,25 dl vatten
2 tsk vaniljsocker

Gör så här


Lägg socker, sirap, smör, salt, kondenserad mjölk och vatten i en tjockbottnad gryta. Koka upp blandningen och låt den koka tills temperaturen blir 115 grader. Rör med jämna mellanrum så att det inte kokar fast i botten.

Ta grytan från plattan och häll i vaniljsockret. Rör inte om ännu.

Låt blandingen stå och svalna lite. Vispa sedan med en elvisp (eller för hand om du orkar) i några minuter så att blandningen blir lite luftigare.

Häll blandningen i en form du klätt med bakplåtspapper. Jag körde en gratängform som var ca 25 x 15 cm. Blev ganska tjockt så vill man ha tunnare bitar kan man ta en lite större form.

Låt smeten bli kall och skär sedan upp den i lagom bitar.

17 Kommentarer

  1. Jag kommenterade visst på fel inlägg nyss.. Här skulle det ju vara. Heh. 

     Jag fullkomligt älskar när du lägger ut recept. Blir så inspirerad och får sån lust att sätta igång på en gång.

    🙂

    Tänkte ge mig på att göra sån här fudge. Undrar en sak om receptet.

    1 burk kondenserad mjölk och 1,25 dl mjölk. Det ska alltså vara bägge sorterna och ska de i samtidigt då i början?

    Finns kondenserad mjölk i de flesta mataffärerna eller?

    • Hepp – blivit lite fel där visst 🙂

      Vatten skulle det vara inte mjölk. Så kondenserad mjölk och vatten. Sorry. Rättat nu. Och allt utom vaniljsockret i från början.

      Här finns i alla fall kondenserad mjölk i de flesta matvaruaffärer. Och brukar oftast stå vid bakartiklarna.

      Kul att du gillar mina recept.

      • Omg, fudge, hur gott är inte det (en sort med kakao och mandel eller nötter i brukar vara det jag förväntas bidra med till julbordet). Jag tror att det är en god idé att göra ganska tjocka bitar, så att de håller sig lagom mjuka och fuktiga, annars är det lätt att de typ torkar och blir knalliga. Jag tror också att det skulle fungera att ersätta kondenserad mjölk och vatten med vanlig mjölk om man inte hittar kondenserad dito (finns många sorter som innehåller vanlig mjölk), men då måste den koka längre tid.

      •  Vatten i ett kolarecept ….själv testade jag både grädde och mjölk och det blev till belåtenhet.

        • Jag är övertygad om att det fungerar det också, tanken med vattnet är att späda ut den kondenserade mjölken och det går naturligtvis att göra med nästan vad som helst. Med vatten sparar du lite kalorier, men med tanke på allt annat som är i så gör det förmodligen inte så stor skillnad.

  2. Fantastiskt goda!

  3. Hej
    var hittar man kondenserad mjölk i Sverige? Kan man ta något annat istället?. God Jul

    • Här finns det kondenserad mjölk i varje större mataffär. Brukar stå vid bakartiklarna. Finns i en konservburk.
      Här finns faktiskt ett recept på hur man kan göra det själv.

  4. hej! låter super ditt recept! en fråga bara, ska det vara sötad kondenserad mjölk, eller osötad…?

    • Det ska vara sötad. Åtminstone är det vad jag använder. Det blir sött som tusan, men ibland är det gott med lite extra sött.

  5. har du ngn annan indikator för hur länge den ska koka, förutom tempen….?

  6. Hej!

     

    Det måste finns nån här som har nån aning om koktiden. Har tyvärr ingen karamelltermometer och min vanliga termometer går upp till 115 grader direkt. När smeten är löst rinnande. Så får köra med vattenprovet så länge. Men nån tidsuppskattning vore bra till nästa gång, eller veta vilken magisk termometer ni har 🙂

     

    Mvh

     

    Karin

    • Jag har i och för sig bara en vanlig stektermometer, men den går högt.

      Det är väl i och för sig svårt att sätta en tid också eftersom man har olika kastruller. Det bästa alternativet är nog att göra ett kulprov. Dvs ta lite av smeten och hälla i ett glas kallt vatten. Ta upp kulan och om den går att rulla till en boll och känns mjuk sä är det en klar fudge. Den ska inte vara för fast för då blir det mera kola av det.

  7. blev jättebesviken.. den blev så himla "sockrig" och smulade bara sönder =(

    • Anonym – det kan hända att du rörde för mycket efter det att sockret smält. Åtminstone så påstås det att kola kan sockra sig om man rör för mycket. 

  8. Pingback: Jul – Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *