Lussekatter

I lördags bakade jag lussekatter. Med en massa trevliga ingredienser i. Och de blev totalt misslyckade. OK – de smakade gott, men hade jäst urdåligt och var inte ett dugg fina. Jag blev lite sur och skickade dem med sambon till jobbet istället. Där tog de slut.

Idag bakade jag nya. Testade ett recept med kesella jag hittade på ICA’s hemsida. Jag har hört att de skall bli fina med kesella och hade tänkt baka med kesella i lördags också, men då var den slut i affären. Men nu fanns det.

Och de här lussekatterna blev superfina! Och fluffiga. Så för att vara säker på att ha tillgång till receptet nästa gång det är aktuellt så lägger jag ut det här.

Lussebullar

ca 40 st

Ingredienser


50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
1 ½ dl russin
16-17 dl vetemjöl

Gör så här


Lägg russinen i blöt i vatten (eventuellt också med en skvätt konjak eller sherry).Låt dem ligga där under första jäsningen.

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll ner saffran i smöret under tiden som det smälter så kommer smaken ut bättre. Häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet och sockret. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Häll russinen i en sil och låt dem rinna av innan du använder dem.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord.  Baka ut den till lussekattor, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.

Pensla dem med ägg.

Grädda små lussekatter mitt i ugnen i 250 grader, 7-9 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa.

3 Kommentarer

  1. Får testa detta recept. Det är lite annorlunda än vad jag brukar baka, men det är kul att testa nya recept!

  2. Pingback: Jul – Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *