Currysås

Jag gillar curry. Har alltid gillat curry, till och med när det enda jag kände till i curryväg var Höns i curry. Något som jag förresten fortfarande gillar det också. Däremot har jag aldrig gjort någon egen curryblandning utan alltid kört med färdigt currypulver. När jag köpte Jamie Olivers bok Happy Days och där fanns ett recept på curry så tänkte jag att jag var tvungen att prova. Hade lite problem med att få fram alla ingredienserna, men efter en del vandringar runt i olika butiker så löste det sig. Currybladen var det roligaste, kollade runt i olika affärer utan att lyckas. Tills jag kom på att jag senast vi var i Tyskland hade köpt en burk torkade curryblad bara för skojs skull. Så där sprang jag runt helt i onödan.

Så till sist fick jag ihop alla ingredienser och så gjorde jag den här såsen. Och den blev jättegod! Kommer definitivt att göra den flera gånger.

På bilden är det kycklingvarianten.

curry

4 portioner

Ingredienser


5 msk vegetabilisk olja (jag använde ca 2)
2 tsk senapsfrön
1 tsk bockhornsklöverfrön (krävde en del sökande!)
3 färska gröna chili, urkärnade och tunt skivade
1 näve curryblad
2 tumstora bitar färsk ingefära, skalade och grovt rivna
3 gula lökar, skalade och hackade
1 tsk chilipulve
1 tsk gurkmeja
6 tomater, hackade
1 burk (400 ml) kokosmjölk

salt

Till kycklingversion
4 kycklingfiléer, skurna i strimlor
1 msk korianderfrön, krossade

Vegatarisk variant
800 g blandade rotfrukter och grönsaker

Gör så här;


Värm oljan i en panna. När oljan är het lägg i senapsfröna.

När senapsfröna börjar hoppa (de kan verkligen hoppa – se till att de inte hoppar över hela köket) så sätter du i bockhornsklöverfrön, färsk chili. curryblad och ingefära.

Rör om och låt fräsa ett par minuter.

Lägg i den hackade löken. Fräs 5 minuter

Tillsätt chilipulver och gurkmeja.

Lägg i de hackade tomaterna. Koka ett par minuter.

Tillsätt 1 eller 2 vinglas vatten samt kokosmjölken.

Koka i ca 5 minuter tills det är ungefär som vispgrädde i konsistensen.
Smaka av med salt.

Kycklingvarianten

Fräs kycklingstrimlorna och korianderfrön under omrörning tills de fått lite färg. Lägg sedan ner dem i såsen och låt allt koka i 10 minuter.

Vegetarisk variant

Lägg i alla grönsakerna i såsen samtidigt med löken. Gör klart som ovan och låt det koka tills alla grönsakerna är mjuka.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *