Currysås

Jag gillar curry. Har alltid gillat curry, till och med när det enda jag kände till i curryväg var Höns i curry. Något som jag förresten fortfarande gillar det också. Däremot har jag aldrig gjort någon egen curryblandning utan alltid kört med färdigt currypulver. När jag köpte Jamie Olivers bok Happy Days och där fanns ett recept på curry så tänkte jag att jag var tvungen att prova. Hade lite problem med att få fram alla ingredienserna, men efter en del vandringar runt i olika butiker så löste det sig. Currybladen var det roligaste, kollade runt i olika affärer utan att lyckas. Tills jag kom på att jag senast vi var i Tyskland hade köpt en burk torkade curryblad bara för skojs skull. Så där sprang jag runt helt i onödan.

Så till sist fick jag ihop alla ingredienser och så gjorde jag den här såsen. Och den blev jättegod! Kommer definitivt att göra den flera gånger.

På bilden är det kycklingvarianten.

4 portioner

Ingredienser

5 msk vegetabilisk olja (jag använde ca 2)
2 tsk senapsfrön
1 tsk bockhornsklöverfrön (krävde en del sökande!)
3 färska gröna chili, urkärnade och tunt skivade
1 näve curryblad
2 tumstora bitar färsk ingefära, skalade och grovt rivna
3 gula lökar, skalade och hackade
1 tsk chilipulve
1 tsk gurkmeja
6 tomater, hackade
1 burk (400 ml) kokosmjölk

salt

Till kycklingversion
4 kycklingfiléer, skurna i strimlor
1 msk korianderfrön, krossade

Vegatarisk variant
800 g blandade rotfrukter och grönsaker

Gör så här;

Värm oljan i en panna. När oljan är het lägg i senapsfröna.

När senapsfröna börjar hoppa (de kan verkligen hoppa – se till att de inte hoppar över hela köket) så sätter du i bockhornsklöverfrön, färsk chili. curryblad och ingefära.

Rör om och låt fräsa ett par minuter.

Lägg i den hackade löken. Fräs 5 minuter

Tillsätt chilipulver och gurkmeja.

Lägg i de hackade tomaterna. Koka ett par minuter.

Tillsätt 1 eller 2 vinglas vatten samt kokosmjölken.

Koka i ca 5 minuter tills det är ungefär som vispgrädde i konsistensen.
Smaka av med salt.

Kycklingvarianten

Fräs kycklingstrimlorna och korianderfrön under omrörning tills de fått lite färg. Lägg sedan ner dem i såsen och låt allt koka i 10 minuter.

Vegetarisk variant

Lägg i alla grönsakerna i såsen samtidigt med löken. Gör klart som ovan och låt det koka tills alla grönsakerna är mjuka.

 

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *