Kardemumma o päronkaka

Fredag. Fick för mig att jag var väldigt sugen på kardemumma. Och på att baka. Men pallade liksom inte köra igång en vetedeg. Annars är det nog det godaste i kakväg för mig. Vetebullar eller vetelängd med massor av grovmalen kardemumma. Som sagt, orkade jag inte riktigt det. Så jag experimenterade lite. Och det blev väldigt gott om jag får säga det själv.

Den var god att äta som den är, men jag skulle kunna tänka mig att den är väldigt god att äta varm tillsammans med en fin vaniljglass. Det får det bli nästa gång.

Ingredienser


2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
1 dl mjölk

3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk grovkrossad kardemumma
2 grovt rivna päron

Gör så här;


Sätt ugnen på 175 grader.

Bröa och smöra en sockerkaksform.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.

Riv päronen.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Smält smöret i en gryta och häll ner mjölken och låt alltihop koka upp.

Häll smör/mjölkblandningen över ägg/sockerblandningen och rör hastigt ihop det.

Häll ner mjölblandningen och päronen och rör försiktigt ihop allt till en smet.

Ner med allt i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kakan blir lite ”blöt” på grund av päronen.

 

2 Kommentarer

 1. Hej!

   Detta handlar inte om denna kaka… men jag tänkte testa kolakladdkakan med dadlar, den verkar så god! Men vilken slags form bör man använda? Löstagbar botten? Rund? Avlång?

   Tacksam för råd… Gillar din blogg med så många goda recept!

  • Den ÄR jättegod!
   Jag brukar använda en rund keramik eller glasform med ganska höga kanter (den växer en hel del på höjden under tillagningen). Det här är inte någon kaka man lägger upp på ett fat eller så utan när man äter den tar man den ur formen. Därför är det ju bra om formen är lite snygg. Det går att ha en större lägre form också, men då tycker jag att kakan blir torrare. Höga kanter rund tycker jag är bäst.

   Kakan ligger liksom ovanpå kolasåsen så när man ”gräver” så kommer såsen fram.

   Hm – nu blev jag ju sugen själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *