Lingonbröd

OK  – nu är jag igång och bakar igen. Det är så roligt att testa på nya bröd.

Denna veckan var det min tur att bjuda på frukost på jobbet. Ville baka något bröd som jag inte bakat förut och satte mig med mina olika kokböcker men hittade inget roligt. Så det blev att söka runt på internet. Så småningom hittade jag det här på Tasteline och kan bara säga att det varmt rekommenderas.

lingonbrod

 Ingredienser


Dag 1
2,5 dl rågkross
2,5 dl linfrö
3 dl lingonsylt
2 dl vatten

Dag 2
0,5 l mjölk
50 g jäst
0,5 dl Kesella mager kvarg
1 msk salt
1 l rågmjöl
0,8 l vetemjöl

Gör så här


Dag 1.

Lägg rågkross, linfrö och lingon i en bunke. Häll över hett vatten (70 grader) och låt det stå över natten eller tills det svalnat.

Dag 2.

Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen så att den löser sig. Blanda i rågkrossgröten från dag 1, Kesella, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Låt sedan degen jäsa ca 30 minuter.

Arbeta degen kraftigt på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. Låt limpan jäsa i ca 30 minuter eller tills den har nått dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla limpan med vatten och strö över rågkross och linfrö.

Grädda den nederst i ugnen i ca 45 minuter.

Låt den sedan svalna på galler under en bakduk.

2 Kommentarer

  1. Hej!

    Detta verkar vara ett gott bröd! Jag har just blandat gröten så jag är spänd på hur det ska smaka. Tänkte också försöka mig på surdeg snart, har vart nyfiken på det men aldrig provat. Och alltid kul med nya husdjur!

     

    Ha det bra

    Hälsningar Maja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *