Lingonbröd

OK  – nu är jag igång och bakar igen. Det är så roligt att testa på nya bröd.

Denna veckan var det min tur att bjuda på frukost på jobbet. Ville baka något bröd som jag inte bakat förut och satte mig med mina olika kokböcker men hittade inget roligt. Så det blev att söka runt på internet. Så småningom hittade jag det här på Tasteline och kan bara säga att det varmt rekommenderas.

lingonbrod

 Ingredienser


Dag 1
2,5 dl rågkross
2,5 dl linfrö
3 dl lingonsylt
2 dl vatten

Dag 2
0,5 l mjölk
50 g jäst
0,5 dl Kesella mager kvarg
1 msk salt
1 l rågmjöl
0,8 l vetemjöl

Gör så här


Dag 1.

Lägg rågkross, linfrö och lingon i en bunke. Häll över hett vatten (70 grader) och låt det stå över natten eller tills det svalnat.

Dag 2.

Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen så att den löser sig. Blanda i rågkrossgröten från dag 1, Kesella, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Låt sedan degen jäsa ca 30 minuter.

Arbeta degen kraftigt på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. Låt limpan jäsa i ca 30 minuter eller tills den har nått dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla limpan med vatten och strö över rågkross och linfrö.

Grädda den nederst i ugnen i ca 45 minuter.

Låt den sedan svalna på galler under en bakduk.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

2 Kommentarer

  1. Hej!

    Detta verkar vara ett gott bröd! Jag har just blandat gröten så jag är spänd på hur det ska smaka. Tänkte också försöka mig på surdeg snart, har vart nyfiken på det men aldrig provat. Och alltid kul med nya husdjur!

     

    Ha det bra

    Hälsningar Maja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *