Majsbröd

Brukar ni titta på amerikanska filmer? Dum fråga – klart ni gör, det går ju inte att undvika.
Men brukar ni lägga märke till vad de äter? Det gör jag, och framförallt om det är något i brödväg.

Något jag lagt märke till i många filmer är att de äter cornbread – majsbröd. Det finns ofta på bordet när det bjuds på Thanksgiving-middag eller när de har något som kan jämföras med våra ”söndagsmiddagar”. Eftersom jag är brödgalen har jag längre funderat på de där bröden.

Så häromveckan gick vi på Maxi och då kunde jag inte motstå boken Jorden runt på 80 degar av Anita Triberg och Albert Håkansson. När jag satt och läste i den hittade jag majsbröd och jag bara kände att jag var tvungen att testa.

Så jag kokte en mustig köttgryta och till den bakade jag majsbröd. Och det var gott!

majsbrod

 

Testa gärna – här kommer receptet.

Ingredienser


2 1/2 dl (140g) fint majsmjöl
2 dl (115 g) vetemjöl (jag tog vetemjöl special, fullkorn)
1/2 tsk salt
1/2 tsk krossad svartpeppar
1/2 tsk chilipepparflingor
2 nypor malen brödkummin
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
2 1/4 dl mjölk
150 g majskorn på burk, ca 1 1/2 dl

Gör så här


Värm ugnen till 200 grader.

Smörj en ugnssäker form ca 20×20 cm.
Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Gör en grop i mitten. Vispa upp ägget, blanda med mjölken. Slå vätskan i mjölgropen och rör slätt. Vänd ner majskornen. Rör inte mer än nödvändigt.
Skeda ner smeten i formen.

Grädda i ca 15 minuter tills ytan är gyllenbrun.

Låt svalna något, lossa sedan från formen och skär brödet i fyrkanter.

Servera det ljummet.

2 Kommentarer

  1. Jag har också noterat det där majsbrödet i en del amerikanska filmer.

    Det ser ju så gott ut. Nu måste jag ju testa på att baka detta. Tack för att du lagt ut receptet.

    En fråga bara ..

    chilipepparflinor .. chilipepparflingor .. vad är det? *kanske jag som är dum men jag kopplar inte vad det är*

    Funkar det bra med vanlig chillikrydda?

    Önskar dig en härlig helg.

Kommentera