Rofans vardagsbröd

1 stort bröd
Detta är ett supergott bröd! Ett av mina absoluta favoriter. Jag har dessutom gjort det som bullar och lyckats bra med det. Det blir en jättestor, jättefin härlig limpa. Receptet är hämtat ur ”Kärlek, oliver och timjan”.

rofans

Ingredienser


Blanda först
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre- el vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
5 dl kokhett vatten
Dessutom behövs
½ paket jäst (25 g)
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl
2-3 dl vetemjöl extra
1 ägg till penslingen
sesam- el solrosfrön

Gör så här


Mät upp rågmjöl, linfrö, kli, solrosfrö och salt i en bunke.
Slå över 5 dl kokhett vatten och rör om. Låt stå i 1-2 timmar.

Rör sedan ut jästen i ljummet vatten och blanda ner i bunken.
Tillsätt den första mängden vetemjöl.
Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över bunken i 1 timme.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakordet och tippa ut den jästa degen.
Knåda igenom degen med lätta tag och mjölade händer.
Forma degen till en tjock rulle och lägg den på pappersklädd plåt.

Jäs ca 30 minuter.

Pensla det utbakade brödet med uppvispat ägg och strö sedan över 4-5 msk sesamfrön eller solrosfrön.

Grädda först brödet i 250° i 15 minuter.
Sänk sedan värmen till 150° och grädda i ytterligare 25-30 minuter.

En kommentar

  1. Pingback: En bakdag – Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *