Potatislåda

potatislada_hel

 

Nu är visserligen julen snart över, men tänkte ändå lägga in ett par recept med finska jullådor. Min mamma kommer från Finland och jag är uppväxt med lådor till jul. Och det är dessutom väldigt gott! Potatislåda, skinka, brunkål och skinksky är bara sååå gott. OK – det är väl inte världens nyttigaste – men det är också bara jul en gång om året.

potatislada

 

Ingredienser

1 kg potatis
2 ägg
lite drygt 1 dl sirap
3 dl mjölk
3 msk vetemjöl

Gör så här

Skala och koka potatisen mjuk.
Mosa potatisen.
Blanda i mjölken, mjölet, sirapen och äggen.
Rör om ordentligt (går ofta bra med en elvisp).
Häll i en ugnsfast form.
Baka i 175 grader 50-60 minuter.
Lådan stiger lite och skall bli gyllenbrun ovanpå.
Den är lös när den är alldeles nybakad, men det ska den alltså vara.
Använder du den dagen efter kommer den att vara fastare.

Kommentera