Mäktig chokladkaka

Idag har jag bjudit på kaka på jobbet eftersom jag imorgon byter avdelning och idag således är min sista arbetsdag på mitt nuvarande jobb. Jag är inte förtjust i vanlig tårta så jag såg istället till att baka en riktigt smarrig chokladkaka. Den här kakan är mäktig, tung och fantastiskt god. Den är helt och hållet GI-befriad. Den går bra att baka flera dagar i förväg. Faktum är att den blir bara godare av att stå ett par dagar. Räcker till många eftersom den är så pass mäktig som den är.

Ingredienser


Kaka
7 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
200 gr blockchoklad, mörk
200 gr smör

Glasyr
200 gr blockchoklad
4 msk grädde

 

Gör så här


 

Kaka

Använd en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Klä den gärna med bakplåtspapper eftersom det här är en lös kaksmet.
Vispa ägg och socker till en tjock pösig smet.
Tillsätt vetemjölet.
Smält smör och blockchoklad och se till att det är väl blandat.
Rör ner chokladröran i smeten.

Grädda kakan i 200 grader i ca 45 minuter. Jag brukar lägga aluminiumfolie över efter ca 10 minuter, finns annars en risk att den bränns ovanpå.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Glasering

Smält blockchoklad med 4 msk vispgrädde i vattenbad och bred glasyr över kakan.

(Har du matberedare kan du istället göra så här: Riv chokladen, sätt sedan i matberedarens kniv.
Värm grädden till kokpunkten och häll sedan ner den i chokladen med kniven igång.
Blir bra konsistens med en gång med den här metoden.)

Vill man göra något lite extra kan man t.ex. smälta lite vit choklad och spritsa på något trevligt litet mönster.

Servera med grädde och gärna med någon frukt eftersom det är en väldigt mäktig kaka.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

2 Kommentarer

  1. Den glade amatören

    Jättebra recept! Riktigt god och mastig, precis som en chokladkaka ska vara. Däremot använde jag en form med mindre diameter, så att jag skulle kunna täcka den med glasyren lättare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *