Olivbröd med surdeg

2 mindre limpor
Som ni kanske märkt jobbar jag en del med surdeg. Och det som jag mest jobbat med har varit Jan Hedhs brödbok. Nu när jag hållit på lite har jag emellertid velat testa att baka helt utan jäst. Jan Hedh har alltid lite jäst samtidigt som han har surdeg. Därför har jag surfat runt enhel del på nätet för att hitta några bra recept.

Det här hittade jag på en sida som heter Sourdough home där det finns en hel del matnyttigt om surdeg. De tar ganska lång tid att göra de här limporna men blir fina och äter man dem färska har de en väldigt god och knaprig yta.

 

Ingredienser


4 dl kallt vatten
285 gr surdeg
375 gr vetemjöl
375 gr lantbrödsmjöl, 4 sädesslag
1 msk salt
3,5 dl urkärnade och hackade kalamata oliver
2 tsk chiliflingor
2 msk hackad färsk rosmarin

Gör så här


Blanda vatten och surdeg i en bunke. Sätt till mjöl och vatten och rör tills blandningen sitter ihop, men inte släpper sidorna på bunken (4-5 minuter).

Täck bunken med plastfolie och låt den stå i ca 20 minuter.
Ta bort folien och lägg till salt. Blanda på låg hastighet i 2 minuter.
Höj hastigheten till medium och blanda i ytterligare 6-8 minuter tills degen släpper ordentligt och liksom har motstånd (degtemperaturen skall då vara 20-25 grader).
Blanda då i oliverna, chilin och rosmarinen.

Täck degen och låt den jäsa i rumstemperatur till knapp dubbel storlek.

Stöt ner degen, dela den på mitten och forma försiktigt två bollar. Täck över och låt dem stå i 10 minuter.

Forma bollarna till två bröd, runda eller avlånga, och lägg dem på ett bakplåtspapper och täck löst med oljad plastfolie. Ställ in i kylen och låt dem stå 12-18 timmar.

Värm ugnen till 230 grader.
Ta ut limporna och låt dem uppnå rumstemperatur, tar 2-3 timmar. Ta bort plasten och skär något dekorativt mönster ovanpå.
Spraya in vatten i ugnen och stäng luckan snabbt.
Ställ in bröden och spraya igen.
Låt bröden baka i 3 minuter och spraya sedan igen. Upprepa två gånger och låt sedan bröden baka i 10 minuter.

Sänk temperaturen till 200 grader och baka bröden tills de är gyllenbruna och temperaturen är 96 grader, något som i vår ugn tar ca 10 minuter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *