Rågbröd (med fullkorn)

2 bröd
Jag är halvfinne så jag har rågen i blodet. Surdeg och råg kan det bli bättre? Det här är ett riktigt gott rågbröd. Jag tyckte emellertd inte att brödet var så gott att ha färdgskivat i frysen så jag testade att göra bullar av det. Eller rättare sagt platta rågkakor. Går alldeles utmärkt! Blev 30-40 bullar och jag bakade dem i 200 graders ugn i 15- 20 minuter. Och de blev jättegoda!!
Rågbröd fullkorn

Ingredienser


Dag 1
5 g färsk jäst (1 knapp tsk)
2 dl rumsvarm mjölk eller filmjölk
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
Dag 2
1 liter vatten
500 g vetemjöl
500 g rågkross
2-3 tsk salt
Dag 3
3 dl ljummet vatten
750 g grovt rågmjöl

Gör så här


Första dagen

Blanda allt till surdegen och låt bunken stå väl övertäckt i
rumsvärme till nästa dag.

Andra dagen

Blanda i ingredienserna för dag 2 , täck över bunken och låt stå över natten.

Tredje dagen

Smörj två stora formar (2-liters) eller tre något mindre raka brödformar
Ta fram degbunken, häll i ljummet vatten och blanda väl.
Häll i grovt rågmjöl och arbeta ihop degen. Fördela den i de smorda formarna.
Pressa ihop degen i formarna så att det inte blir några luftbubblor.
Fyll inte formarna för mycket – det här brödet jäser bra.

Gör du bullar så gör bullar som väger ca 60-70 g. Degen är kladdig så dela den med sked.
Rulla inte bullar utan se till att ha mycket mjöl i handen och platta helt enkelt ut dem.

Jäs bröden eller bullarna ca 30 minuter.

Grädda i 175 – 200 graders ugnsvärme i 1 timme och 20 minuter.
Gör du bullar baka dem i 15-20 minuter.
Tippa sedan ur bröden och grädda dem 10 minuter utan formar.
Låt bröden kallna några timmar invirade i kökshandduk.
Lägg dem sedan i plastpåsar och låt bröden mogna i 1-2 dygn innan de skivas.
Rågbullar fullkorn Bullar – som ni ser är de av den plattare sorten.
Men de blir väldigt goda.

Kommentera