Rågbullar med surdeg

ca 24 stycken

Jag leker vidare med mina surdegar. Hittade recept på ett bröd. Har sedan modifierat det lite och gjorde dessutom bullar av det. De här såg riktigt trevliga ut när de var klara och goda var de också.

Bra sätt att göra av med en lite större mängd surdeg om man råkat samla på sig lite.

 

Ingredienser


Dag 1
3 g jäst
2,5 dl vatten
250 g fint rågmjöl

Dag 2
10 g jäst
2,5 dl vatten
600 g Vetemjöl special, Fullkorn
250 g rågsurdeg
10 g honung
20 g havssalt

Gör så här


Dag 1
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjölet och rör till en slät smet. Täck över med plast och låt jäsa 24 timmar i rumstemperatur.

Dag 2
Lös upp jästen i vattnet, häll den över vetemjölet i degbunken och blanda ner surdeg, degen från dag 1 samt honung.
Knåda degen på lägsta hastighet i 11 minuter.

Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5-6 minuter.

Låt degen jäsa i 120 minuter.

Lägg degen på ett mjölat arbetsbord och dela upp den i bullar som väger 60-70 g styck. Rulla dem och lägg dem på plåten. Sikta lite mjöl över bullarna.

Låt dem jäsa i ca 75 minuter. Till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in plåten i ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta. Efter fem minuter sänk temperaturen till 200 grader. Efter tio minuter lufta ugnen – dvs öppna ugnsluckan och släpp ut luften. I våran ugn kommer det ut en rejäl puff.

Baka i totalt ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *