Shrikand

6-8 portioner
Tänkte slå ett slag för en enkel och snabb efterrätt. Snabba och enkla rätter är åtminstone poppis i det här hushållet.
Den här efterrätten har indiskt ursprung och är väldigt fräsch. Yoghurt, nötter, socker och kardemumma. Det blir SÅ gott. Kardemumma plus sötma och syrlighet. En av mina absoluta favoriter.

shrikand

 

Ingredienser


4 dl tjock yoghurt eller 1 liter mild yoghurt
1 dl pistagenötter eller mandel
2-3 tsk hela kardemummafrön
1 1/2 dl siktat florsocker

Gör så här


Köp tjock grekisk yoghurt eller låt mild, naturell yoghurt rinna av i ett kaffefilter i ungefär 1 1/2 timme.

Hacka nötterna eller mandeln och stöt kardemumman ganska grovt i mortel.

Blanda yoghurten med siktat florsocker, nästan all kardemumman och det mesta av nötterna eller mandeln.
Fördela gärna krämen på indiskt vis i 6-8 små glas.
Strö över lite mer mandel eller nötter och den sparade kardemumman.

Serveras kylskåpskall.

Går jättebra att förbereda i förväg och ha klar i glas som man bara tar fram när det är dags att äta det.

2 Kommentarer

  1. Varför envisas alla svenskar med denna mesvariant av den himmelska desserten shrikand? En RIKTIG shrikand ska innehålla saffran och rosenvatten också; DÅ snackar vi smaksensation!

    • Handlar förmodligen inte om att envisas. Det är så vi har lärt oss den. Rosenvatten kan jag tänka mig, men jag har nog svårt för saffran och kardemumma ihop. Eftersom jag älskar kardemumma så mycket.

Kommentera