Finskt surbröd

1 stor limpa eller 2 mindre

Jag älskar rågbröd och allrahelst surt rågbröd. Varje gång vi är i Finland bara frossar jag i goda sura rågbröd. I Finland är de mästare på allting som har med råg att göra. De har till och med hamburgare på finska McDonalds där brödet är riktigt surbröd. Eller vad sägs om en Ruis McFeast? (ruis=råg). Jag är inte så förtjust i hamburgare som man köper på hamburgerställen, men när vi var i Helsingfors ett år så var jag tvungen att testa en hamburgare med rågbröd och det var faktiskt gott! Rågbrödet blir inte så svampigt som jag tycker att vanligt hamburgerbröd är utan gav mig lite tuggmotstånd. Hade de haft sådant bröd här i Sverige så hade de nog fått besök av mig någon gång emellanåt. Som det är nu är faktiskt McDonalds ett ställe som jag bara besöker för att låna deras toalett.

Men tillbaka till surt bröd. Jag brukar dregla i minst en vecka innan vi till Finland bara vid tanken på brödet. Och så brukar jag köpa med mig hem ett antal paket rågknäckebröd när vi åker hem också, tjockt, stenhårt, surt och jättegott knäckebröd! Så när jag satt och läste Nya Annas mat och hittade det här receptet så var jag bara tvungen att testa. Och det är suveränt!! Bara titta vad härligt det ser ut och jag garanterar att det är surt! Och precis så gott som surt rågbröd skall vara. Så syrran! Baka det här – du kommer inte att ångra dig.

Ingredienser

Dag 1
1 liter ljummet vatten
1 tsk jäst
1 msk salt
1,25 liter grovt rågmjöl
Dag 2
1,25 l grovt rågmjöl

Gör så här

Dag 1

Rör ut jästen i en bunke med lite av vattnet.
Strö över salt och låt stå i fem minuter.
Häll på resten av vattnet och mjölet. Rör om ordentligt.
Täck bunken (men inte så att det blir helt lufttätt) och låt degen stå i rumstemperatur i 12-24 timmar.

Dag 2

Rör ner resten av mjölet och låt degen jäsa ytterligare 12-24 timmar. Fortfarande i rumstemperatur.

Dag 3

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en eller två stora runda bullar.
Degen är ganska lös, men det ska den vara.
Jäs bröden i två – tre timmar eller tills den börjar spricka på ovansidan.
Grädda brödet/bröden mitt i ugnen i 200 grader i en timme.
Stäng sedan av ugnen, men låt brödet gräddas klart i eftervärmen i ett par timmar eller tills ugnen är helt kall.
Linda in brödet väl i handdukar och lägg sedan in det i en plastpåse.
Låt brödet mogna så i 1-2 dygn. Sedan är det lätt att skära tunna skivor av brödet.

4 Kommentarer

 1. Hello Asta

  hittade din sida då jag letade recept på Finskt rågbröd. Nu ska jag provbaka och hoppas det smakar lika gott som jag minns från Sverige och Finland. Sedan 2001 bor jag i Willow Alaska och saknar ett riktigt saftigt rågbröd, men nu ska det bli andra bullar om man så säger. Jag förstår att vi har mycket samma intresse, mat, bak och trädgård. Just nu är min garden lite slow beroende på en ovanligt kylig inledning på sommaren här men man lever ju på hoppet.
  Jag blev inspirerad av din hemsida, kanske jag ska ta och lägga ut lite Alaska recept. Mycket god fisk och skaldjur finns här färskt året runt.

  • Det vore välan väldigt kul med recept från Alaska. Det är kul att läsa om svenskar som bor i andra länder. Jag måste erkänna att jag har inte någon som helst aning om vad man äter in Alaska!
   Hoppas att brödet blir bra. Jag tycker i vart fall väldigt mycket om det här brödet.

 2. Hej. De här ingredienserna passar mej! Undrar om det är 1tsk färsk jäst? Mvh Titti i Skåne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *