Grahamsskorpor

ca 50 stycken
Min mamma bakar jättegoda grahamsskorpor och jag brukar beställa av henne så ofta det går. Med ålderns rätt så bakar inte min mamma så mycket skorpor längre så jag tänkte jag skulle försöka mig på det själv. Jag gillar nämligen att ha en burk skorpor på jobbet, det är bra att ta till på eftermiddagen när jag ibland är riktigt sugen på något att äta. Betydligt bättre att ta en grahamsskorpa än en kaka, som det ofta finns på vårt jobb. Att fråga efter mammas recept är inte mycket idé, det blir alltid ”ta lagom mycket salt” eller ”ta så mycket mjöl att det känns bra” etc. Därför har jag letat runt lite och mixat ett par olika recept plus lagt till lite själv. Och faktum är att det blev supergoda skorpor av det hela.

OK – inte som mammas, men det går väl inte att åstadkomma överhuvudtaget.

Ingredienser

50 gr jäst
5 dl mjölk
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk råsocker
8-9 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl special
1 dl vetekli
Sätt ugnen på 250 grader.

Gör så här

Rör ut jästen i lite av mjölken. Värm resten av mjölken till 37 grader. Häll över jästen. Häll i olivoljan.

Tillsätt salt och socker och sedan vetekli, grahamsmjöl (börja med 8 dl) och sist vetemjöl special.

Arbeta degen (jag körde den ungefär 15 minuter i min assistent). Rulla ut degen till en längd och skär den i ca 25 bitar (jag väger alltid bitarna så att de skall vara ungefär lika stora och de här skall väga mellan 55 och 60 gr). Forma varje bit till en avlång bulle.

Låt bullarna jäsa ca. 40 minuter på plåten.

Baka bullarna ca 10 minuter. Låt ugnen fortfarande vara på.

Dela bullarna så snabbt du klarar av det. Går bra om du håller dem med t.ex. en handduk. Ta en gaffel och stick runt om bullen och dela den sedan. Du kan skära med kniv också, men det blir finare och mer som en ”riktig” skorpa om du delar med en gaffel. Det är inte alls svårt.

Lägg bullarna med den skurna ytan uppåt på en plåt. Ställ in dem i 250 grader i ca fem minuter eller tills de har lite gyllenbrun färg. Gå inte iväg! Det är lätt att bränna dem annars.

Ta ut bullarna och sänk temperaturen till 100 grader. När temperaturen börjat gå ner ställ in bullarna igen och sätt en gaffel mellan ugnsluckan och ugnen så att luften kan snurra runt.

Torka skorporna så här i 1-2 timmar. Känn efter så att de känns lätta och inte är mjuka längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *