Surdegspannkakor

Efter att ha ramlat in på surdeg så har jag fixat till både en vetesurdeg och en rågsurdeg. Rågsurdegen försvinner in i bakningen, men jag märkte att vetesurdegen använde jag inte speciellt mycket. Jag är väldigt förtjust i rågbröd, inte lika förtjust i vitt bröd. Till något måste jag dock använda min fina vetesurdeg!! Så jag har plöjt runt på nätet och på amerikanska sidor sett att man gör pannkakor av sin surdeg. Det tyckte jag lät väldigt intressant. Så jag planerade in en liten lördagsbrunch. OK – i väldigt miniformat, brunchen bestod av surdegspannkakor, grovt rågbröd, philadelphiaost och serranoskinka. Men i förhållande till yoghurt och müsli kan man väl kalla det en brunch? Till sådan här mat skippar jag sockret i pannkakorna.

Pannkakorna blir lite segare, lite ”brödigare” än vanliga pannkakor, men goda. Vill man inte ha blåbär i så låtar man bli. Vill man kanske ha äpple i så är det bara att riva i lite äpple och lägga i smeten. Eller som vi brukar göra hacka ett par äpplen i små bitar, blanda med lite kanel och socker och sedan slänga ner dem i smeten.

Sedan är väl egentligen bakpulvret typiskt amerikanskt eftersom de alltid vill ha tjockare pannkakor. Jag använde bakpulver eftersom jag tyckte det var lika bra att följa receptet någorlunda korrekt första gången. Det är knappast något som måste vara med om man föredrar utan.
Goda är de i alla fall.

Ingredienser


ca 5 dl surdeg, rumstempererad
2 msk socker
4 msk olivolja
1 ägg
0,5 tsk salt
——————-
ca 2 dl blåbär
——————
1 tsk bakpulver
1 msk varmt vatten

Gör så här


1. Blanda surdeg, socker, ägg, olivolja och salt. Se till att det är ordentligt blandat.
2. Skall du ha i blåbär eller äpple (eller annat gott om du kommit på något) häll i detta strax innan steg 3.
3. Lös upp bakpulvret i vattnet. Häll i smeten strax innan du skall steka pannkakorna. Vänd ner bakpulverblandningen försiktigt (dvs vispa inte). Låt blandningen stå och bubbla en eller ett par minuter.
4. Olja en stekpanna lite lätt och värm upp den till medel – hög värme. Häll i ungefär en deciliter pannkakssmet och stek den 1- 2 minuter på varje sida.
Färdigt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *