Finsk blåbärskaka

En kaka stor som en braspanna
Min mamma kommer från Finland, från Åbo skärgård närmare bestämt. Något som är typiskt för åtminstone de delarna är den här blåbärskakan. När man är i Åbo på sommaren finns varianter av den här blåbärskakan att köpa överallt. Jag är uppväxt med den. Varje sommar var vi ute och plockade blåbär och sedan skulle det göras en blåbärskaka. Min mamma säger fortfarande att det inte har varit sommar om man inte fått blåbärskaka åtminstone en gång.

Finsk blåbärskaka (eller finsk blåbärspirog som jag förstått att den också kallas) görs på vetedeg och så en blåbärsblandning. Man kan välja sin favoritvetedeg till botten och det behöver inte alls vara den som står här. I den skurna kakan på bilden består botten av en Karlsbaderdeg som jag hittade i Jan Hedhs bok ”Bröd”. På bilderna med plåten är det degen i receptet.

Nu har vi så varit en sväng i skogen och plockat årets första blåbär. Det fanns mängder av blåbär i skogen. Eller kanske mera så här, det fanns jättemånga blåbär i skogen, men de var väldigt, väldigt små på grund av bristen på vatten. Det tog därför lång tid att få ihop de där bären. Man plockade och plockade, men eftersom de var så små så tycktes inte mängden bär i spannen öka nämnvärt. Dock lyckades vi få ihop bär till både en blåbärskaka och lite till frysen. Kakan blev suveränt god. För det första testade jag att använda en Karlsbaderdeg och för det andra var bären väldigt söta och fina. Små och torra, men mycket smak.

Och nu har det alltså definitivt varit sommar i år också.

 

Finsk blåbärskaka

 

Ingredienser


Vetedeg

2 ¾ – 3 dl mjölk
½ pkt jäst
50 gr smör
3 msk socker
Salt
Vetemjöl (ca 8 dl till 3 dl mjölk)

Blåbärsfyllning
Drygt en liter blåbär
2 rågade msk potatismjöl
1 ägg
2 dl socker (mindre om bären är väldigt söta)

Gör så här


Värm mjölken och låt smöret smälta. Låt det svalna tills det håller ca 37 grader.
Lös upp jästen i mjölkblandningen.
Häll i socker salt och mjöl och rör tills degen får en bra konsistens. Den får inte vara för hård.
Sätt ugnen på 175 grader
Jäs degen i ca. 30 minuter.

Kavla ut degen, häll över lite vetemjöl, rulla degen runt kaveln och lyft över den på en braspanna. Se till att degen täcker hela plåten, inklusive kanterna.

2015-07-30 13.19.19

Blanda blåbär, socker och potatismjöl. Rör tills bären är täckta. Häll sedan i ägget och rör tills allt har blandats.
Häll blåbärsfyllningen i degen som ligger på plåten. Mina ser lite mysko ut eftersom mina bär är frysta.

2015-07-30 13.21.33

Vik ner degkanterna så att de ligger ett par centimeter in över fyllningen i kanterna.
Pensla kanterna med uppvispat ägg.

2015-07-30 13.23.00

Grädda i 175 grader i 35 – 45 minuter. (Kontrollera efter 35 minuter. Räcker ofta)Kakan ätes normalt kall, men det är inte ofta man klarar av att vänta så länge.

2015-07-30 14.00.15 Och den är jättegod ljummen också.
Risken man kan ta om man äter den varm är att blåbärsfyllningen inte ”satt” sig ännu utan fortfarande är lite rinnig.
Något som möjligen får kakan att se lite gäggigare ut, men som verkligen inte gör smaken sämre.

Alternativ; Ett alternativ om man inte har blåbär är att göra en äppelfyllning.
Skala och klyfta äpplen.
Lägg äppelklyftorna i en skål, häll i socker, kanel och lite potatismjöl. Rör om ordentligt så att äppelklyftorna täcks.
Lägg äppelklyftorna i rader på vetedegen. Häll över det vätskade sockret och kanelen som blivit kvar i botten av skålen där du blandat alltihop.
Baka som ovan.

9 Kommentarer

  1. Trodde aldrig mer att jag skulle få äta denna blåbärskaka. Mamma gjorde den när jag var barn och jag minns vilken njutning det var varje år; precis som du så väl beskriver. Så glad när jag hittade ditt recept idag. Det var minst 30 år sedan jag åt den och ditt recept kom väldigt nära mammas, som jag minns det. Stort tack och ett blått leende från mig 🙂

  2. Tack för receptet på blåbärspirågen. Den förgyllde vardagen och påminde mig om mina barndoms somrar. Det var ingen sommar utan mammas blåbärspiråg. Kram Leena

  3. Hejsan

    Vill också tacka för detta recept som min mamma alltid bakade när det fanns blåbär. Tyvärr fick jag inte receptet, innann hon gick bort. Men här fanns det. Tack igen!

    Lotta

  4. Ja, att ett sådant gott recept fallit i glömska! Skall baka den idag! Jag minns också denhär från barndomen…

  5. Å nämen så gott det ser ut faktiskt aldrig testat nåt liknande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *