Tankar om USA

Ibland tänker jag på USA och när jag verkligen gör det så blir jag alltid skrämd vid tanken på vilken makt USA har.

Tydligen är deras militära budget lika stor som hela resten av världens tillsammans.
 
Och deras näringsverksamhet. Äger inte snart USA varenda affärsverksamhet i Europa? Det är väl bara elektronik där något annat land har något att säga? Eller har jag fel? Firmorna i USA är så stora och har sådana ekonomiska förutsättningar att det faktiskt är alla de där multinationella bolagen som styr politiken i USA och därigenom också hur USA agerar mot resten av världen.
Och hur stor procent av alla TV-program är från USA? För att inte tala om alla filmer på biograferna.

Tydligen styr de vår interna politik också. Pirate bay är väl bara det senast kända exemplet. Dock inte det enda.

Dessutom är vi så himla påverkbara. Ungdomar vill vara som amerikaner, och vete tusan om inte massor av vuxna också vill vara det. Vi äter hamburgare från McDonald’s och Burger King och vi börjar bli lika feta som amerikanerna. Och ändå vill vi bara fortsätta vara som de.

Hade Guantanamolägret funnits i vilket annat land som helst än i USA hade det varit ramaskri bland alla andra länder. Nu blir det mest små missnöjda uttalanden med nästan efterföljande ursäkter. Och ändå är där 400 personer kvar som suttit fängslade utan rättegång i över ett år.

Det som skrämmer mig är USA’s enorma makt och den påverkan som landet har på resten av oss. De kan göra precis vad som helst och vi låter dem göra det. Det skrämmer mig faktiskt allra mest, att vi alla går i ledbandet. Både politiker och enskilda personer. Att vi är så mjäkiga. Att vi inte inser att vi faktiskt själva är bra. Jag håller med Michael Moore som skrev i något förord till en av sina böcker hur han faktiskt inte kunde förstå hur vi européer kunde gå på allting från USA, då vi, enligt hans åsikt, har en betydligt mer sofistikerad kultur här.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *