Att köpa hus

Sambon och jag har börjat få ganska starka funderingar på att skaffa oss ett hus. Av den orsaken så har vi också börjat gå runt på husvisningar. Ja, jag kan inte säga att vi rusat på så många ännu. Vi har varit på två och skall på en imorgon. Men det här med hustankar gör att man känner sig lite skrajsen. Dels är det mycket pengar det handlar om. Vi har inget hus nu så det innebär stora lån att bara ta så där. Och så rinner det till många frågor i huvudet.

 • När man hittar ett hus som man gillar, hur går det till att bjuda?
 • Hur vet man att mäklaren inte försöker lura en?
 • Hur vet man att huset är värt det som begärs?
 • Var får man tag i en besiktningsman?
 • Vad kostar en besiktningsman?
 • Vad skall man tänka på speciellt?
 • Hur mycket kan man lite på den där besiktningen som det står om i husannonsen? (inte alls utgår vi ifrån)

m.m. m.m.

Alla frågorna bara rinner in i huvudet på en och det känns nästan lite skräckinjagande att tänka att börja bjuda på ett hus. Vi var och tittade på ett hus i torsdags som vi är intresserade av att bjuda på. Men mäklaren har inte hört av sig. Skall man vänta på att mäklaren hör av sig? Eller skall man ringa själv och säga att man är intresserad? Eller visar man kanske FÖR mycket intresse då?

Huva – man vet varken ut eller in – det är bara att konstatera.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

4 Kommentarer

 1. På fråga ett svarar jag : vet inte
  På fråga två: Räkna med det !!! Inte kul att höra men min erfarenhet är att mäklare kan man inte lite på vare sig man käper eller säljer hus. Var kritisk, frågvis och riktigt jobbig. Lek deckare och ring runt till olika experter osv. Var vaksam och om du har möjlighet fråga säljaren av huset direkt om ni har frågor. Svarar de osanningenligt och något problem dyker upp senare så är de ju enligt lag ansvariga att stå för det.

  Låter det bittert? Ja lite kanske. Men vi har blivit blåsta både när vi köpt och sålt hus. Med hjälp av små lögner och ”borthållanden” har vi missat att få reda viktiga fakta om fastigheten. Man har t.ex sagt oss att kakelungnarna var i bruksskick. Vad betyder det? Vi trodde det betydde att man fick elda i den iaf. Men de var otätare än ett durkslag sa sotaren som provtryckte dem. Hade vi vetat bättre hade vi bett om att få se räkningen på senaste sotningen. Där fanns inte kakelugnarna med och då hade vi ju vetat att bruksskick är ngt helt annat än vad vi trodde.

  Hittade en länk där ngn annan frågat om besiktningsman:
  http://fsvar.byggtorget.se/perl/fs_lista.pl?action=visa_post&oid=121
  Man ska nog leta på en.

  Nu hoppas jag inte slå ner era husdrömmar. Det finns inget bättre än att bo i ngt eget. Även om lånen blir stora så betalar man ju till viss del iaf tillbaka till sig själv. Man har friheten att göra fantasktiska grejer med sitt hus eller bara vanliga. Man kan spela ”dunkadunka” mitt i natten och vill man gräla ( oj vad man vill det , men ibland händer det ju ) kan man vråla hur mycket man vill. Jag skulle INTE vilja flytta in i en läghet igen. Visst det är stora krav på en och ett stort ansvar att äga hus, men friheten är värd varenda krona och varenda uns av krav.

  Lycka till! Hoppas ni hittar ngt av intresse, Kom bara ihåg att ni inte kan vara FÖR intresserade. Det är meningen att ni ska vara skitjobbiga när ni ska köpa hus. DEt är ju ni ska ut med alla de där pengarna.
  /Gocka

 2. Hej Asta!

  När jag sålde mitt hus för ett och ett halvt år sedan så tog jag Svensk Fastighetsförmedlings försäkring mot dolda fel. Om det finns en sådan försäkring på huset ni ska köpa så är det en oerhört noggrann besiktning gjord på huset eftersom det är det bolag som gjort besiktningen som tar på sig ansvaret för de dolda felen så den förre husägaren inte behöver. Ni får då också ta del av besiktningsprotokollet.

  Men annars är det ju så att det är köparens ansvar att besikta huset och då kan jag rekommendera Anticimex. De har väldigt kunniga och noggranna besiktningsmän och det kostar inte så himla mycket. Man behöver inte ens göra en fullständig besiktning utan man kan inrikta sig på de områden som känns osäkra. Som exempelvis källaren och/eller taket. Sånt man inte riktigt kan bedöma själva. Det blir inte heller så dyrt om man bara besiktar en del av huset.

  Hoppas ni hittar något fint :). Det är ju jättespännande och kul att leta hus :). Lycka till!

  Kramen

  /Sussi

  • Det var ju bra att höra. Ett av husen som vi faktiskt är lite intresserade av har genomgått en sådan besiktning.
   Jo det är spännande, men det är väldigt jobbigt också. En anspänning liksom, det är ju mycket pengar man måste låna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *