Köttfondue

Hos oss gillar vi att äta köttfondue. OK – det kanske är gammalt, men det gör inget – det är fortfarande SÅ gott.

Här är lite tips för att få det bra.

Förut använde man alltid olja i fonduen – det ger bara fett och inte mycket smak. Och det luktar dessutom apa i hela huset efteråt. Det som ger bäst smak, enligt mig i alla fall, är istället buljong, eller fond. Här är ett recept. Experimentera själv fram andra smaker.

Fond
1,5 liter köttfond av fond på flaska – eller annan god buljong naturligtvis
1 lök
1 morot
1 palsternacka
1/2 flaska rödvin
1-2 lagerblad

Gör så här:
Koka upp fonden på spisen enligt anvisningen på flaskan.
Skala och dela lök, morot och palsternacka. Lägg ner i fonden.
Häll i vinet och lägg ner lagerbladen.
Låt fond och grönsaker sjuda cirka en timme tills 1 liter fond återstår.
Sila av fonden och häll upp den i fonduegrytan.

Fonden går bra att förbereda innan, den blir egentligen godare av att stå lite,  och kan sedan bara värmas upp innan den hälls över den i fonduegrytan

———————————————–
Att doppa
Kött
Fläskfilé, nötkött eller lammkött skuret i små bitar eller tunna strimlor.
Använd inte kyckling eftersom det inte är så lyckat att hålla på med rå kyckling.

Grönsaker t.ex
Paprika skuren i bitar
Hela champinjoner
Purjo skuren i bitar
Körsbärstomater, hela
Blomkål delad i buketter
———————————————-
Tillbehör
Ugnstekt potatis, eller bakad potatis. Själv tycker jag att det är enklare att äta ugnsstekt potatis eller klyftpotatis. Det blir lite gäggigt att äta bakad potatis, med alla röror och kött om vartannat.

Hasselbackspotatis är också supergott till.

Saltgurka

———————————————-

Röror
Till köttet skall det finnas olika röror och såser. Det är liksom det som gör det hela så gott.
Här är några förslag:

—————————————-
Tips

  • Förbered i god tid. Gör röror och såser. Skär upp kött och grönsaker och lägg i skålar.
  • Se till att gästerna har två olika tallrikar – en till rått kött och en att äta på.
  • Servera ett riktigt fylligt rödvin till, t.ex. Periquita
  • Ibland kan det slå ut lågor från brännaren – se till att ha en fuktig handduk i närheten. Slår det ut lågor försöka sätta locket på brännaren eller om det inte går lägg en fuktig handduk över brännaren för att kväva lågorna. Blås inte och häll inte på vatten!
  • Låt det ta tid! Det är det som är det fina med fondue. Man sitter länge och har mycket att prata om.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *