12-15 st
Karelska piroger är vardagsmat i Finland. De kan köpas färdiga i vilken matvarubutik som helst. Och de är så goda! Rågdegen är tunn och hård och så härlig att bita i. Det låter inte gott när man hör vad det är i dem, jag menar rågdeg med osötad risgrynsgröt. Men det ÄR gott.
OK – lite fett med allt smöret, men man kan skippa det i värsta fall.
Hos mig är det här en stor favorit.
Ingredienser
Deg
6 dl rågmjöl
2-3 dl vatten
salt
Fyllning
2 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
salt
Äggsmör
4 kokta ägg
ca 75 g smör eller margarin
Gör så här
Degen:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Forma en rulle och skär ut lika stora bitar till pirogerna. Kavla ut varje bit väldigt tunt i en oval.
Fyllning:
Koka ihop enligt anvisningarna på förpackningen till risgrynsgröt och låt kallna något. Lägg en klick fyllning på varje degplatta och vik upp kanterna runt om.
Grädda i ugnen ca 225 grader tills fyllningen fått lite färg och degen verkar färdiggräddad. Detta tar inte speciellt lång tid.
Äggsmör:
Hacka äggen och blanda ihop med smält smör eller margarin till en röra. Inte säkert att det behövs så mycket fettsom receptet anger, prova dig fram.
Före servering:
Bred ut en klick äggsmör på varje pirog. Ät och njut!
Tips:
Om man har kalla i kylskåpet går det utmärkt att värma dem i en stekpanna med lite smör i botten.
Elisabeth Cederlund säger
Varför margarin? Riktigt smör är nyttigare för människor.
http://www.kostdoktorn.se rekommenderar smör, rapsolja, olivolja, kokosolja och det fett som finns naturligt på djur. Dessa bör man äta!
Inte margariner!
Läs gärna detta för att ändra i ditt recept!
http://aktavara.org/Guide.aspx?r_id=30069
Asta säger
Även om jag själv inte använder margarin har jag inte någon åsikt i frågan. För den som inte vill använda smör går det bra att använda margarin. Eller annat fett som den som lagar rätten själv väljer. Jag litar på att de kan välja själva.