Ett recept från en Jan Mårtenssondeckare. Tomater i ugnen i 45 minuter.
Man kan ju tro att det skall bli en enda gägga av tomaterna när man har dem i ugnen så länge, men de blir hur fina som helst.
Och det är VÄLDIGT gott att ha ett vitt bröd, eller valnötsbröd, till som man doppar i vätskan.
Ingredienser
4 personer
12 Medelstora tomater
1 stor väl hackad lök
4 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar
dragonört
rosmarin
timjan
persilja
1/2 dl olivolja
Gör så här
Smöra en eldfast form.
Skär tomaterna i skivor. Ställ skivorna på kant i formen (så att tomaterna ser hela ut).
Strö över den hackade löken.
Fingra ut vitlöksklyftorna.
Krydda med salt, peppar, dragonört, rosmarin och timjan (använder man torkad rosmarin bör den först krossas i mortel).
Strö över ett stor knippe hackad persilja. Gärna ett knippe basilika också
Droppa på olivoljan.
Sätt in formen i medelvarm ugn, 175 grader, och låt den stå i tre kvart – timme. Ös med spadet efter halva tiden. Lådan skall stå inne så länge att tomaterna både saftar sig och hinner absorbera det mesta av vätskan också.
Servera.
[…] fixade jag till mat med saker från mina odlingar, en provencalsk tomatlåda med massor av örter från trädgården och så stekte jag upp lite mangold. Känns alltid så […]