Cranks bröd

10 små bröd
Jag älskar att åka till London. Förr om åren när jag var där brukade jag gå till Cranks – som då var en en kedja av vegetariska restauranger. Sist jag var på Cranks fanns det bara en restaurang kvar – vet inte om den heller finns kvar längre. De brukade i alla fall ha supergoda grahamsmackor fyllda med keso och örter. Har haft det här receptet i massor av år men inte använt det förrän nu, då jag blev påmind om Cranks av en annan bloggare.
De blev väldigt goda och kändes skönt med bara en jäsning. De ser lite mesiga ut på bilden, men det är de inte!

Ingredienser

25 g jäst
3 1/2 dl fingervarmt vatten (ca 37 grader)
1 tsk socker – helst farin
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
2-2 1/2 dl vetemjöl

Gör så här

Smula sönder jästen i en bunke. Häll på det ljumma vattnet plus socker och salt och rör om tills jästen lösts.

Tillsätt sen först grahamsmjölet, sen vetemjölet – rör om lite emellan. Degen är nu färdig att arbetas tills den blir seg och smidig. Går utmärkt med degkrok eller i köksmaskin, men är inte alls svår att klara med bara händerna.

Degen delas i två lika delar som var och en formas till en rulle.Skär sen varje rulle i 5 lika stora bitar precis som de är och placera dem på väl smord plåt.

Platta till varje bit lite lätt med knytnäven och strö på en aning grahamsmjöl. Låt degbitarna jäsa på dragfritt ställe ca 30 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

grädda brödet på mellanfals i ca 20 minuter. Pensla gärna de nygräddade bröden med lite kallt vatten medan de ännu är riktigt varma. Men OBS! varsamt så att grahamsmjölet inte försvinner.

En kommentar

  1. Såna här brukade min mormor baka när vi var små, kanske får återliva gamla minnen. Men det blir efter jul isåfall, har massa andra bakningsprojekt att stå i. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *