Asta och chokladsnobben

Jag har svårt för snobbar.Och har oerhört svårt för att inte kläcka ur mig dumheter i närheten av dem. Bara för att jag känner för det liksom.

Häromveckan var jag på kurs. Vid en av luncherna började min ena bordsgranne diskutera choklad och sitt intresse för choklad. Och så långt var det bara trevligt. Fortsättningen gick emellertid över i snobbism. Snart konstaterades nämligen att den enda riktiga chokladen var väldigt mörk choklad. På ett ganska tydligt sätt markerades också att den som INTE gillade mörk choklad borde se till att lära upp sina smaklökar med en gång. Efter ett tags orerande började han dessutom komma in på specialchoklad. Och förklarade att man dessutom kunde smaka markant skillnad på huruvida chokladen kom från Ecuador, Madagaskar eller Kuba och att man kunde köpa väldigt fina praliner med dessa olika kakaosorter i Östermalmshallen. Därefter satte han igång och förklara de stora skillnaderna mellan kakaosorterna.

Efter en stund kunde inte Asta hålla tyst:
”Själv är jag väldigt förtjust i Marabou mjölkchoklad.” (Asta fick dessutom plötsligt väldigt mycket medhåll från andra vid bordet)
En replik som ledde till en väldigt nedvärderande blick från chokladsnobben. Vilket betyder SEGER för Asta!

Jag kan bara inte låta bli! Jag tycker det är jättekul med folk som har specialintressen och som kan berätta mycket om saker som jag själv kanske inte tänkt så mycket på. Men jag avskyr när människor skall börja predika för mig om den enda rätta vägen. Som dessutom alltid är detsamma som deras väg av någon underlig anledning.

Samtidigt är jag fullt medveten om att som en artig och väluppfostrad medborgare bör jag inte uppföra mig på det viset. Men jag kanske inte är SÅ artig och SÅ väluppfostrad då. Bara så artig och väluppfostrad som jag vill vara. Ibland.

6 Kommentarer

 1. Man kan överhuvudtaget inte uttala sig om vad som smakar bäst (och till vad). Man har sin egen smak. Håll du dig till Marabou. Det blir billigare 😉
  Det roliga ligger i att smaka och jämföra tycker jag.

 2. Jag förstår din provokation och att du sa som du gjorde. Det hade jag nog också gjort. Fast man kan känna skillnad på choklad beroende på var den kommer ifrån men det spelar ingen roll.

  Jag har en kompis pappa som är suverän på sånna där kommentarer. En gång när några hade suttit och i timmar orerat om golf sa han i en lugn ton
  – ja, själv tycker jag hållet med blomkrukor och bildäcket är det svåraste.

  Dom blev helt tysta och visste hur dom skulle komma ur situtationen att förklara att dom verkligen inte pratade om bangolf …..

  • Nej – det är just det. När det är snobbar så har det liksom ingen betydelse. Annars kunde det varit intressant med de olika smakerna. För visst är det roligt egentligen att smaka och jämföra.

 3. hihi det var roligt :0) ärligt talat så tycker jag bäst om marabous ljusa choklad, kan det bli bättre än det!
  vi har ju faktiskt alla olika smak, men nog tror ju jag innerst inne att de flesta människor inte har något emot att sätta tänderna i en paradisask :0)

 4. 😀 Bra sagt! Skulle säkert varit roligt att vara en liten mus i ett hörn och sett hans min när du sa det. 😀

  Själv är jag barnsligt förtjust i Marabou mjölkchoklad, farligt förtjust kanske jag ska säga ;o). Och det går nog dussinet fullt av dem som gillar den på varje som gillar mörk (bitter tycker jag) choklad.

 5. Jag tycker fler borde säga vad de egentligen tycker. Då kommer det visa sig att snobbarna ofta är ganska ensamma och att alla som sitter tysta och verkar hålla med snobben egentligen också gillar Marabou mjölkchoklad bäst… eller vad samtalet nu råkar handla om.

  Trevlig blogg förresten! Hittade nyss hit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *