Att göra en kedja

OK förra veckan fick jag så den sista delen till min löd. Och i helgen har jag då testat den. Jättekul. För att få löda så mycket som möjligt har jag alltså gjort en kedja. Tänkte redogöra för de olika stegen. OBS – detta är inte någon skola, men visar i alla fall de olika stegen.

viratAllra först klipper jag till en bit silvertråd. 1.2 mm tjock tråd i det här fallet.
Därefter glödgar jag tråden. Det är för att få den mjukare och lättare att hantera.
Sedan virar jag den runt något med rätt diameter. I det här fallet en 8 mm borr  (man tager vad man haver). Jag rullade på bakänden av borren, inte på själva borrdelen.
Och sedan är det dags för sågen. Såga av en ring i taget. Många ringar blir det.
 ringar1Efter sågningen har jag en massa öppna ringar.
De här ringarna löder jag ihop så att de blir hela.
 ringar2 Efter ihoplödningen plockar jag fram min hammare. Jag har tänkt mig lite platta ringar och då måste jag hamra. Plattar till samtliga ringar. Ser inte så silveraktigt ut i det här läget, eller hur? Efter hamringen filar jag till ringarna lite där det inte är riktigt jämt och snyggt.
Nu har jag således en massa platta ringar. För att kunna få ihop dem till en kedja måste de gå att sätta ihop dem också. Därför måste jag såga isär hälften av ringarna igen. Helst skall jag lyckas såga på samma ställe som de var delade från början. Lyckades kanske ibland och inte ibland. Vet inte riktigt. Det var inte så himla lätt att se var de var ihoplödda förut.
Nu kan man ju, som Eva gjorde i en kommentar, undra varför jag först lödde ihop ringarna en gång om jag ändå skall såga isär dem. Orsaken till det var att jag ville hamra ringarna. För att kunna hamra en ring platt måste den vara ihoplödd först. Och jag måste hamra ringarna innan jag sätter ihop dem.
 treHär har jag börjat löda ihop själva halsbandet. Jag började med att göra några omgångar där jag satte ihop ringarna tre och tre. En sågad i mitten och två hela. Fick då alltså löda ihop den i mitten igen. Sedan var det bara att hålla på och löda ihop länkbit efter länkbit.Jag gjorde också ett litet lås i form av ett S.
 oxideratHär har vi hela kedjan ihoplödd. Till vänster syns också mitt lilla S-lås.
Nu är inte halsbandet speciellt snyggt. Det är oxiderat och bränt efter all lödning. Ser nästan lite rostigt ut, inte sant?
För att få bort det här lägger man ner halsbandet i ett betbad. En syra.
 eftersyranNär halsbandet legat i syran ett antal minuter blir halsbandet vitaktigt, nästan lite mjölkigt i färgen.
Det syns inte så bra på bilden här, men så är det i alla fall:)
 borsteFör att få bort det mjölkiga, vita sköljer jag halsbandet i vatten.
Sedan använder jag en mässingsborste och borstar helt enkelt bort det vita.
Sköljer efter hand i vatten.
Det tar en stund att borsta igenom alla länkarna i kedjan.
Mässing är mjukare än silver och ger inga rispor eller så.Härefter går jag igenom halsbandet igen och letar efter ställen som behöver filas och putsas. Det är ju inte som så att det är superfint överallt precis.
Efter det skall halsbandet poleras.
 fardigOch sedan är det färdigt!
Jag har tänkt att jag skall jobba vidare med den här och fästa lite roliga pärlor i länkarna med silvertråd. Vi får väl se var det kan tänkas sluta.
.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

2 Kommentarer

  1. Har läst och begrundat tillverkningen av din kedja.

    Det blir verkligen bra träning att löda så mycket ringar.

    Men en sak undrar jag över, varför lödde du först ihop de ringar som du sedan öppnade igen?

    Skall bli roligt att se det färdiga resultatet med pärlor på.

  2. Måste löda ihop dem för att kunna hamra dem. Skall nog ändra lite i texten så att man förstår det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *