Choklad- och kolatårta

8 portioner
Den här är ur tidningen Buffé. Jag vet att jag tittat på den flera gånger utan att baka den. Så blev vi bjudna på den hos en kompis och sedan var jag tvungen att baka den själv. Det är en mäktig kaka, men väldigt god. Blandad choklad och kolasmak med färska frukter.

chokladkolatarta

Ingredienser


Kaka:
200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen)

Kolakräm:
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g smör eller margarin
3 dl vispgrädde

Gör så här


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman  mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smörd och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill). Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.

Lägg tårtan på ett fat. Bred över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.

Garnera med exotiska frukter, t.ex. physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra till.

Tips:
Jag gjorde som så att jag lät kakan vara kvar i formen och så hällde jag kolakrämen över kakan när den fortfarande var i formen. Det gick väldigt bra.
Smördegspapper eller bakplåtspapper är bra att sätta i botten på formen.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *