Att jobba med plastlera

Tänkte skriva lite om material som jag använder. Det finns hur mycket material som helst, det är bara att börja leta på nätet. Men man måste börja någonstans. Och jag har redan samlat på mig en hel del tycker jag. Och mer blir det.

Man kan naturligtvis testa med hjälp av bara fingrarna. Men skall man göra lite mera avancerade saker (tja inte SÅ avancerade saker) behövs det lite mera. Det märker man snart.

Leran är ganska lätt att hantera. Man börjar med att mjuka upp den och det gör man helt enkelt genom att knåda den med fingrarna.

Därefter skapar man sitt alster. Detta kan man göra med fingrarna, dock bör man vara försiktigt med fingeravtryck.

När man är klar med sitt alster, bränner man pärlorna i en vanlig ugn. 130 grader och 15 minuter per 6 mm tjock pärla. Dock max 30 minuter annars kan det bli missfärgningar.
Vill man kan man nu lägga på ett tunt lager TLS, se nedan, detta döljer då eventuella fingeravtryck. Man bör dock se till att det verkligen är ett tunt lager, annars kan det bli lite mjölkigt. Däefter bränner man pärlan igen i 15 minuter.

När pärlan nu är sval så lackar man den med genomskinligt lack. Två-tre lager.


 LERA
Man behöver så klart lera. Här finns olika märken. Premo är ett. Sculpey III ett annat. Handlar man på Panduro så blir det Fimo. Lerorna har lite olika egenskaper och är lite olika lätta att hantera.
Kan inte säga att jag hittat någon favorit för min egen del. Jag tittar mest på färgerna och på var jag  kan få tag i det.

Glasskiva
Det är väldigt bra att ha en glasskiva att jobba på. Dels är den jämn och dels är den lätt att rengöra. Jag köpte ett glasunderlägg på Maxi. OK det står Asian food och har en massa bilder, men det var billigt och ganska stort och fungerar alldeles utmärkt.

 


 Kavel
En annan väldigt bra sak att ha är något att kavla med. Dels för att kunna få leran tunn, vilket man vill ibland. Och så för att kunna fixa till vissa effekter, som t.ex. med bladguld. Jag använde först en flaska, men har nu köpt en av acryl. Lättare med en som är jämn och genomskinlig.

Vass kniv
En spetsig vass kniv är väldigt bra att ha. Man skär mycket när man håller på med lera och en riktigt vass kniv behövs för att det skall bli snyggt skuret.

Texturesheets
Det här är väl egentligen en lyxsak. Men ibland vill man få en mönstrad yta. Och då kan man använda lite allt möjligt. Knappar, smycken m.m. Man kan också köpa Texturesheets. Det är plastark med mönster som man kan trycka in i plasten och som sedan är lätta att rengöra.
Jag skall ärligen säga att jag var lite skeptiskt först, men det ger verkligen bra effekt.

Metallpulver
Metallpulver är något man kan använda för att dekorera sina pärlor. Finns i olika färger. Jag tycker att det ger en väldigt trevlig effekt. Micapulver brukar de rekommendera på olika sidor. Jag köpte en annan sort när jag var i Köpenhamn. Den funkar också bra. Drygt som fasiken är det i alla fall.
Se exempel på hjärtat. Där har jag också gjort möstrad yta med hjälp av ett annat smycke.

Bladguld
Bladguld eller bladsilver eller annan bladmetall kan man sätta på pärlorna innan man bränner dem. Ett sätt är att lägga dem på leran och sedan kavla leran. Ger ett ”sprucket” utseende. Se exempel på den här pärlan.

Akrylfärg
Akrylfärg och framförallt metallic är också en bra sak att ha. Den används för att göra pärlorna lite roligare. Blänker fint. Även här kan man måla lite, låta torka och sedan kavla ut för att få lite roliga effekter. Se exempel till höger. Där har jag använt både akrylfärg och sedan blad”silver”.
Allt sätts på innan man bränner leran.

TLS
TLS, eller Translucent Liquid Sculpey, är flytande lera. Den kan färgas och användas till dekorationer eller användas som den är. Man kan t.ex. pensla en tunt lager på en bränd pärla och bränna pärlan igen för att få en jämnare yta.
TLS blir genomskinlig när den bränns. Har man för tjockt lager så blir den dock lite mjölkig. Här är en länk där man kan läsa lite om TLS.

 Lack
Man måste inte lacka alla pärlor, men vill man ha en lite blankare yta eller skydda bladguld eller färg så är det vettigt att lacka. Och lackar man så behövs det 2-3 lager.
Jag har inte någon speciell lack som favorit. Det här är lack jag köpt på Panduro. Oavsett vilken lack du använder, se till att ha den i små burkar. Man använder väldigt lite och skall du hålla på att öppna och stänga locket hela tiden så blir lacken snart dålig. Bättre att ha en liten burk som du kan fylla på när det behövs.

Tribeadroller
Det här är verkligen lyx. Men jag kunde inte låta bli. Den här lilla rackaren hjälper mig att göra flera pärlor av samma form. Den här kan göra rund, oval och en pärla som ser ut som en gammeldags snurra. Naturligtvis bara i en storlek. Man mäter upp leran med hjälp av 4. Sedan lägger man leran i ett av spåren på 1, beroende på vilken form man vill ha. Därefter fäster man lock 2 i kanten 3 och drar locket fram och tillbaka och, voila!, så har man en eller flera pärlor.

Nålverktyg
Sedan behöver man något att göra hål i pärlorna med. En nål funkar, men det är bättre med någonting med handtag. Det går att köpa färdiga som på bilden. Själv har jag gjort ett av pianotråd och handtag av lera. Orkade dock inte fotografera mitt verktyg just nu.

 Skulpteringsverktyg
Vill man göra annat än bara runda pärlor kan man behöva skulpteringsverktyg. Mina ser ut ungefär som de på bilden även om de inte är lika många. Jag köpte mina väldigt billigt i konstnärsbutiken. De är förmodligen tänkta för barn och modellera.

Torkställning m.m.
Man behöver ha något att sätta pärlorna på dels när man bränner dem och dels när man lackar dem. Jag använder mig av en brödform och så av stickor jag gjort av pianotråd.

”Knutgömmaform

Vete tusan egentligen vad det här skall kallas. I vart fall. När man skall göra ett halsband med flera band så vill man kunna gömma knutarna i något, se bild till höger. En sådan knutgömma kan man, om man vill, göra i lera. För att kunna få nåorlunda bra form på dem har jag gjort ett par formar av ölburkar och ståltråd. Mycket bra att ha!


2 Kommentarer

  1. Tack för tipsen! Vart får du tag på Premo-lera?

    Mvh Sofia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *