Koka grönsaker

Samlat ihop tider för att koka olika grönsaker. En sån där bra-att-ha-sak.

Koka upp vatten + lite salt i en kastrull. Beräkna 1/2 – 1 tsk salt till 1/2 liter vatten.

Till de flesta grönsaker med rätt kort koktid tar man ungefär så mycket vatten att det står upp till halva ”grönsakshöjden” i kastrullen. Till hela grönsaker, t.ex. kronärtskockor som skal koka länge, tar man mer. Här kan vattnet precis täcka.

Lägg i grönsakerna och koka bara till de är nätt och jämnt mjuka.
Tänk på att frysta grönsaker redan är förvällda och därför inte behöver så lång koktid.

GrönsakCa minGrönsak Ca min
 Blomkål: Palsternacka:
 hel10-15i tjocka skivor6-12
 buketter5-8
 Purjo:
Broccoli10-20i 8 cm bitar10-20
i 2 cm bitar5-10
Brysselkål10-15
Kronärtskockor:
 Fänkål:små, nyskördade15-20
 hel15-25stora30-50
 i klyftor8-10
 Rotselleri:
 Färska bönor: i skivor10-20
 Haricots verts 5-10 i stavar 1-2
 Vaxbönor 5-10
 Sockerärtor 4-10 Rödbetor:
 små, färska 15-20
 Gul lök: stora, höst 30-45
 hel, vinter 15-25
 hel, färsk 10-15 Salladskål:
 i 2 cm skivor 2-10
 Isbergssallad:
 i stora klyftor 3-6 Savoykål i klyftor 10-15
 Kålrot i bitar: Squash el zucchini
 på sommaren10-15 i bitar 3-8
 höst och vinter20-45
 Spenat och mangold 2-5
 Majrovor 5-12
 Vitkål i klyftor:
 Majskolvar 8-12 på sommaren 5-15
 vintertid 20-30
 Morötter:
 små, hela 5-12
 grövre, hela 20-35
 grövre i skivor ca 10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *