Koka ärtor och bönor

Koka ärtor och bönor är sånt där som låter enkelt, men som inte är så himla lätt när man väl börjar. Största risken är nog att koka sönder dem. Åtminstone för mig. Hittade den här sammanställningen i ”Det vegetariska köket” av Lotta Brinck/Nisse Peterson.

Gör så här:

Ta en hel förpackning. Skölj och rensa bort, stenar, skal och annat skräp. Lägg i en stor skål eller gryta.
Baljväxter sväller 2,5 gånger. Av 6 dl (500 g) blir det 15-16 dl. Häll på ungefär tre gånger så mycket vatten.
Låt stå minst 4 timmar, gärna ända upp till 12 timmar.

Häll av vattnet, fyll på nytt så att baljväxterna täcks. Koka upp och låt koka några minuter. Häll av allt vattnet. Fyll på nytt och låt åter koka upp och sjud tills baljväxterna är mjuka. Gör du så här blir du inte ”bullrig” i magen av baljväxterna. De är klara när några börjar spricka. Saltar gör du först mot slutet. Jag brukar salta först när jag kokar en gryta, soppa eller gör en sallad av bönorna och ärtorna. Saltet gör att de kokar ojämnare och lätt blir mosiga.

Förpacka de kokta baljväxterna i plastburkar eller dubbla plastpåsåar.

Det är lättast att använda baljväxterna om de är något tinade. Tina antingen i mikro eller ta ut dem ur frysen och låt ligga i kylskåpet några timmar eller över dagen.

Tips: Tycker du ändå att du blir bullrig i magen av bönorna koka dem med några matskedar fänkål eller mejram eller använd kryddorna i matlagningen.

 

BlötlagdaIcke blötlagdaMungbönor
Adukibönor
Svartögda
Linser
Små vita
Snabbärtor
Svarta bönor
Bruna bönor
Kidney (röda)
Kikärtor
Gula ärtor
Stora vita
Sojabönor
10-12
15-20
20
20
30-40
30-40
45
45-60
45-60
50-60
1-1,5 tim
1,5-2 tim
1,5-2 tim
Röda linser
Gula linser
Svartögda
Puylinser
Grå linser
Snabbärtor
5-10
5-10
30
20
30
50
BlötlagdaIcke blötlagda
Mungbönor
Adukibönor
Svartögda
Linser
Små vita
Snabbärtor
Svarta bönor
Bruna bönor
Kidney (röda)
Kikärtor
Gula ärtor
Stora vita
Sojabönor
10-12
15-20
20
20
30-40
30-40
45
45-60
45-60
50-60
1-1,5 tim
1,5-2 tim
1,5-2 tim
Röda linser
Gula linser
Svartögda
Puylinser
Grå linser
Snabbärtor
5-10
5-10
30
20
30
50
BlötlagdaIcke blötlagda
Mungbönor
Adukibönor
Svartögda
Linser
Små vita
Snabbärtor
Svarta bönor
Bruna bönor
Kidney (röda)
Kikärtor
Gula ärtor
Stora vita
Sojabönor
10-12
15-20
20
20
30-40
30-40
45
45-60
45-60
50-60
1-1,5 tim
1,5-2 tim
1,5-2 tim
Röda linser
Gula linser
Svartögda
Puylinser
Grå linser
Snabbärtor
5-10
5-10
30
20
30
50
BlötlagdaIcke blötlagda
Mungbönor
Adukibönor
Svartögda
Linser
Små vita
Snabbärtor
Svarta bönor
Bruna bönor
Kidney (röda)
Kikärtor
Gula ärtor
Stora vita
Sojabönor
10-12
15-20
20
20
30-40
30-40
45
45-60
45-60
50-60
1-1,5 tim
1,5-2 tim
1,5-2 tim
Röda linser
Gula linser
Svartögda
Puylinser
Grå linser
Snabbärtor
5-10
5-10
30
20
30
50
BlötlagdaIcke blötlagda
Mungbönor
Adukibönor
Svartögda
Linser
Små vita
Snabbärtor
Svarta bönor
Bruna bönor
Kidney (röda)
Kikärtor
Gula ärtor
Stora vita
Sojabönor
10-12
15-20
20
20
30-40
30-40
45
45-60
45-60
50-60
1-1,5 tim
1,5-2 tim
1,5-2 tim
Röda linser
Gula linser
Svartögda
Puylinser
Grå linser
Snabbärtor
5-10
5-10
30
20
30
50

Kommentera