Trattkantarellsoppa

4 portioner
Vi älskar att plocka svamp om hösten. Och alla trevliga recept som kan användas är välkomna. Den här soppan kommer från en trevlig liten bok som heter ”Mat med svamp”.

Ingredienser


1 liter färska trattkantareller alt.
2 dl torkade
1-2 msk smör
1 fint hackad gul lök
3 msk vetemjöl
1/2 tsk timjan
6 dl kycklingbuljong
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1-2 msk soja
1 krm nymalen svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja

Gör så här


Blötlägg torkad svamp i varmt vatten i 15-20 minuter.

Rensa den färska svampen men skölj den inte. Skär de stora svamparna i rätt små bitar. Klipp bara av den nedersta delen på små svampar.

Förkoka svampen i en tjockbottnad gryta på svag värme i sitt eget spad 5-6 minuter.

Lägg i smöret och lökhacket och låt fräsa tills all vätska ångat bort.

Strö över vetemjöl, timjan och buljongtärning eller svamppulver. Späd med det varma vattnet i omgångar.

Rör ner mjölken, grädden och sojan och låt soppan koka ca 5 minuter.

Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.

Strö över persilja och servera genast.
VARIANTER:
Med bacon
Följ receptet men hacka 2 skivor mager bacon fint och stek tillsammans med löken och svampen. Använde drème fraiche istället för grädde.

Krämig variant
Fljt receptet men ta bara 3 dl mjölk och rör inte ner grädden.
Vispa 1 1/2 – 2 dl grädde till ganska hårt skum medan soppan kokar 5 minuter till. Rör försiktigt ner gräddvispet i soppan precis före serveringen. Soppan får då en skummig yta.
Strö finhackad persilja över och servera genast

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *