Jordärtkockssoppa

Måste erkänna att jag inte hade använt jordärtskockor någon gång när jag såg Tina på TV göra den här soppan. Tyckte att det var ju lite genant så jag var tvungen att laga till soppan själv. Och den gav mersmak. Det här är en krämig god riktig delikatessoppa.

Ingredienser


600 gr jordärtsskockor
1 skivad lök
2 skivade vitlöksklyftor
7 dl mjölk
5 dl vatten
2 msk kycklingbuljong
ev 1 dl mjölk
saft från en halv citron
socker
salt och peppar
krasse

Gör så här


Skala skockorna och skär ner dem i mindre bitar. Lägg dem i vatten så att de inte blir missfärgade.

Fräs skockorna med löken och vitlöken i lite smör och olja.

Häll på mjölken, vattnet och buljongen.
Låt det koka under lock i ca 20 minuter till dess att skockorna är mjuka.

Mixa soppan slät.

Låt den koka upp ännu en gång och späd eventuellt med mer mjölk.
Smaksätt med salt och peppar samt även lite citronsaft och socker om så önskas.

Strö över lite krasse vid serveringen.

en liten uppdatering:
Nu flera år efter jag lagt in det här receptet så måste jag lägga in ett annat tips. Jag var på restaurang och tog jordärtkockssoppa som förrätt. När den serverades så fick jag in en djup tallrik med en liten hög finhackat knaperstekt sidfläsk och knaperstekta små kantareller i botten av tallriken. Sedan hällde de den varma soppan över detta. Både festligt och väldigt, väldigt gott!

Kommentera