Steka kalkon

Ta ut kalkonen i god tid. Den skall vara rumstempererad när den åker in i ugnen.

Lägg kalkonen med bröstsidan nedåt i en ugnspanna. Fettet i en kalkon sitter i ryggen och kan på det här sättet rinna ner till bröstbitarna. Då får man det möraste och saftigaste köttet. Vänd kalkonen med rätt sida upp under den sista halvtimmen.

Ugnen skall vara 200 grader varm under de första 30 minuterna. Sänk därefter till 180 grader.

Tiderna som anges i listan är ungefärliga.

 Vikt Tid
 2,25 kg 1 1/2 tim
 4,5 kg 2 tim
 6,75 kg 2 3/4 tim
 9 kg 3 1/2 tim
 11,5 kg 4 1/2 tim

Kolla att kalkonen är klar genom att sticka en gaffel i den köttigaste delen – övre delen av låret. Om köttsaften är klar är kalkonen klar.

En sista påminnelse; Tiderna gäller rumstempererad kalkon, inte en kalkon som tagits direkt ur kylen.

Hur du steker en hel kalkon. Kan vara bra att veta.

Kommentera