Vietnamesisk kyckling- och myntasallad

4 portioner
Kommer från ett program med Nigella Lawson. Superfräsch sallad med kyckling och vitkål! Blandning av smaker. Jättegod.
Brukar koka en eller två kycklingfiléer med lite salt, peppar och ett lagerblad ifall man inte har någon färdig kyckling hemma. I salladen på bilden har jag dessutom använt torkad mynta som jag först låtit ligga i vatten och dra åt sig lite. Det är inte alltid så lätt att hitta färsk mynta här i alla fall.

vietnamesisk

 

Ingredienser


1 st chili, helst stark thaichili, urkärnad och finhackad
1 st vitlöksklyfta, stor, skalad och finhackad
1 msk socker
1 1/2 tsk risvinäger
1 1/2 msk limesaft
1 1/2 msk fisksås, vietnamesisk eller thailändsk (nuoc nam eller nam pla)
1 1/2 msk olja, vegetabilisk
1/2 st lök, medelstor, tunt skivad
svartpeppar
200 g vitkål, strimlad
1 st morot, medelstor, strimlad eller skuren i tunna stavar
200 g kycklingbröst, kokt, strimlat eller skuret i tunna remsor
1 knippa mynta, stor (ca 40 g), med stjälkar
salt
peppar

Gör så här


Blanda chili, vitlök, socker, vinäger, limesaft, fisksås, olja, lök och svartpeppar
efter smak i en skål. Ställ åt sidan i en halvtimme.

Blanda vitkål, morot, kyckling och mynta på ett stort fat.

Häll över lök- och chilidressingen och rör om noga – sakta och tålmodigt –
så att allt blandas väl och täcks av dressingen.
Smaka av och salta och peppra om det behövs.

Servera på ett plant uppläggningsfat eventuellt med lite mer hackad mynta ovanpå.

Kommentar från Nigella;
Eftersom det är ganska lätt att få tag på färdiglagat kycklingbröst brukar jag använda det,
men om du har kycklingrester i kylen kan du självklart använda dem.
Köp gärna minivitkål om du kan hitta det: de har precis rätt storlek och är lättare att strimla än ett jättekålhuvud.
Alla de mindre vanliga ingredienserna köper du i en asiatisk livsmedelsaffär.
Och gör det dig lyckligare kan du utelämna oljan i dressingen.

Kommentera