Vitlöksgratinerade musslor

4 portioner
Gillar man musslor så gillar man gratinerade musslor. Den här varianten med ströbröd och parmesanost är väldigt god. Och man blir definitivt mättare än man tror. En brödbit till behövs för att suga upp det goda smöret som alltid rinner över lite.
Vi använder ofta frysta musslor, sådana där med grönt skal, och det blir jättegott det också.

Ingredienser


1,5 kg blåmusslor
1,2 dl vitt vin, torrt
4 msk smör
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
6 msk ströbröd
4 msk örtkryddor, färska
2 msk parmesanost

Gör så här


Skrubba musslorna under rinnande kallt vatten. Ta bort skägget och kasta bort alla musslor som är öppna. Lägg musslorna i en stor kastrull tillsammans med vinet. Lägg på lock och koka på hög värme i 5-8 minuter tills musslorna öppnat sig. Skaka om kastrullen då och då. Ta upp musslorna och spara kokspadet. Kasta bort de musslor som inte öppnat sig. Låt musslorna svalna något och ta sedan bort det övre skalet.

Smält smöret i en stekpanna, lägg i schalottenlöken och fräs i ytterligare några minuter. Häll i ströbrödet och rör om. Låt fräsa en stund och få färg. Dra stekpannan från värmen och tillsätt de hackade örtkryddorna (t.ex persilja, basilika och oregano). Fukta med lite av kokspadet och smaka av med salt och peppar.

Skeda ströbrödet över musslorna i sina skal och ställ dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Strö över riven parmesanost.

Gratinera musslorna i ugnen i ca 2 minuter, tills ströbrödet fått fin färg. Garnera gärna rätten med några basilikablad och servera genast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *