Citronmarmelad

Jag bara älskar Robertsons citronmarmelad. Och den här marmeladen smakar faktiskt precis likadant. Och jobbar man lite med att plocka bort det vita från citronerna blir den dessutom precis lika klar och fin.

citronskal

Ingredienser


1 kg citroner
1 3/4 l vatten
2 l (1,7 kg) socker

Gör så här


Borsta och tvätta citronerna.
Skala med potatisskalare bort det gula – strimlas fint (inget av det vita skall vara med, då blir inte marmeladen lika fin, rent estetiskt.
Skala bort det vita.
Skär fruktköttet i bitar, ta bort och spara kärnorna.

Pektinlag
Koka det vita och kärnorna för sig i 3/4 l vatten under lock i 3/4-1 timme.
Sila bort skal och kärnor.

Själva marmeladen
Blanda fruktkött, det gula av skalet och en liter vatten. Koka under lock i 30 minuter.
Rör i pektinlag + socker.
Koka kraftigt – utan lock – i 10-15 minuter.
Häll på varma burkar – ända upp till randen och sätt genast på lock.

Tips! Ju grönare frukt – desto mer pektin.

Trelitersgryta räcker inte – kokar över.

12 Kommentarer

 1. Tack!
  Jag letade just efter ett recept på något som liknar Robertsons ”Silver Shred”. Testade detta i gårkväll och det blev riktigt fint! Dock kokade jag även fruktköttet separat och silade, så att det bara var en klar vätska med tunna gula strimlor i.
  Blev både suveränt gott och vackert!

 2. Jag förstår inte hur det vita och kärnorna kan koka i 3/4 dl vatten i en timme. För mig kokar det torrt på nolltid även på lägsta lågan.(gas) Provar just halverat recept och fick sätt till vatten hela tiden. Minskar istället på det som kokas med fruktköttet….

 3. Jag prövade med att göra ½ sats.Tog dock bara 4 dl socker eftersom jag tyckte att det verkade alldeles för mycket socker i ditt recept.Även 4 dl var för mycket,marmeladen blev så söt att det inte smakade citron,bara sött.Jag undrar om man kan försöka att bara ta 2 dl till halv sats?Eller går det ut över konsistensen kanske?
  Dock fungerade det mycket bra med att göra pektin på skal och kärnor,men det var ju väldigt jobbigt förstås att få bort allt det vita.
  Har jag missuppfattat receptet på något sätt med denna otroliga mängd socker?
  Jag tycker att citronmarmelad skall vara syrlig och smaka citron och inte bara sött!
  mvh Elsa

  • Hej Elsa,
   Nej det är rätt i receptet med mängden socker. Receptet kommer dock från en tid när det var mer socker i saker och ting. Jag kan dessvärre inte svara på om 2 dl socker ändrar konsistensen, men det pektin du gör av skal och kärnor är ganska starkt och gör också att marmeladen blir tjock så jag tror inte det är dumt att testa.

 4. Tack Asta jag skall pröva!MVH.Elsa

 5. kokade en halv sats till,med endast 2 dl socker,men den stelnade inte!Jag får väl köpa pektin och koka om den med det.Eller har du något annat förslag?Mvh igen Elsa.

  • Nej du,jag har nog inte något annat förslag. Inte säker på att köpt pektin gör någon nytta. Det kan ju vara så att det krävs lite mer socker för att få rätt konsistens. När jag gör äppelmos har jag 1,5 dl socker till 1kg äpplen, men mos kan ju vara lite lösare-

 6. Ska jag koka citronkött o strimlat skal i det frånsilade spadet som jag kokar kärnor o det vita i ????

  • Du gör som det står i receptet.
   Blanda fruktkött, det gula av skalet och en liter vatten. Koka under lock i 30 minuter.

   Därefter blandar du i pektinlagen (dvs det frånsilade spadet) och socker.

Kommentera