Räkcocktail

4 portioner

Det här receptet visade Tina på TV till någon nyårsafton. Vi tog åt oss receptet och gjorde det en annan nyårsafton. Och den är väldig god! Jag är själv inte så förtjust i majonnäs (åtminstone inte sådan man köper) och då var denna ett väldigt bra alternativ.

Ingredienser


Selleripuré
0,5 st rotselleri
4 msk lätt crème fraiche
salt och peppar

Räkor
0,5 st purjolök
2 dl gurka, skalad och tärnad
3 dl skalade räkor
2 dl dill, plockad

Örtolja
1 st charlottenlök, finhackad
1,5 dl olivolja
0,5 dl dill, finskuren
0,5 dl persilja, finskuren

Gör så här


Selleripuré
Skala sellerin och skär den i mindre bitar. Koka sellerin i saltat vatten och häll av vattnet när sellerin blivit mjuk. Mixa sellerin med crème fraichen i en matberedare till dess att en slät puré bildas. Smaksätt med salt och peppar. Låt selleripurén bli kall i ett kylskåp.

Lägg en matsked selleripuré i varje glas.

Räkor
Skär purjolöken tunt och fräs den tillsammans med vitlöken i lite olja och smör. Låt lökblandningen svalna och blanda i gurkan, räkorna och dillen. Ringla i lite örtolja (se recept nedan) och smaksätt med salt och peppar. Fördela räksalladen ovanpå selleripurén i glasen.

Bröd och örtolja
Sätt ugnen på 210 grader. Blanda löken med oljan och örterna. Smaksätt med salt och peppar. Skär franskbrödet i tunna skivor (så många som önskas) och lägg dem på en plåt. Ringla lite örtolja på brödskivorna och baka dem i ugnen i ca 5 minuter. Placera en brödskiva i varje cocktailglas och servera de övriga som tilltugg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *