Fetaostbröd med oregano

2 bröd

Det här är ett riktigt godisbröd. Godast att äta är det om det är lite halvljummet och man tar ett glas vin till. Receptet kan varieras lite som man vill. Ibland brukar jag lägga svarta hackade oliver, eller tapenade, i fyllningen också. Som här på bilden. Mums!

fetaostbrod4

Ingredienser


5 dl mjölk
50 gr jäst

75 gr rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
3 msk rumsvarmt smör
200 gr fetaost
1 msk torkad el ½ dl färsk oregano
5 soltorkade tomater i olja

Gör så här


Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en
bunke. Häll över mjölken. Rör om till jästen löst sig.

Tillsätt smör, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta
degen kraftigt till sen känns smidig.

Jäs under bakduk ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

Platta eller kavla ut varje del till en 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma till runda kransar.

Fetaostbrod

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovsalt.

Låt jäsa ca 20 min.

Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnen 5 minuter.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentera