Pizzadeg

6 stora pizzor
Det här är en riktigt bra deg. Den kalljäser i flera timmar, men sedan är den seg och bra precis som pizzadeg skall vara. Det går bra att använda den två dagar i rad bara man ser till att ha den i kylskåpet.
Degen kan också användas till ciabatta, paninini och bocconcini (som jag i och för sig inte ens vet vad det är).

pizzadeg

Ingredienser


3,5 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
ca 10 dl mjöl + extra till utbakning

Gör så här


Häll vattnet i en bunke, tillsätt jäst och olja. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.

Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.

Låt degen jäsa i 1 – 1,5 timme i en stor degbunke.

Ta upp degen, dela den och forma den till 6 stora bollar a ca 200 g. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst fem timmar.

Göra pizza av degen
Platta till degbollarna och lägg på det du vill ha.

Bra grund till en pizza är;
1 msk olivolja
2-3 msk tomatsås (enkel tomatsås under såser går bra om man låter den koka sig lite tjockare)
125 gr mozarellaost

Plus dina egna favoriter.

Bakas i 250 – 300 grader i ca sju minuter.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *