Det här med trender

 

Hur gör de när de startar en trend egentligen? Hur får de folk att falla för trenden? Jag läste någonstans, någon gång, att vi svenskar är några av de mest trendkänsliga människor som finns. Att många testar trender här i Sverige för att se om det slår. Det tyckte jag fick oss svenskar att låta oerhört tråkiga. Som att vi alltid vänder kappan efter vinden. Att vi är lättledda och inte har någon egen vilja. Hoppas att den artikeln inte var sann.

Men ändå. Plötsligt finns bara Sudoku t.ex. och massor av människor jag känner spelar plötsligt Sudoku. Var kom det ifrån och hur blev det spritt så fort (alltså jag vet vilket land det kommer ifrån – så det är inte det som är frågan)? Och maträtterna? Man åt mexikanskt. Sedan skulle man äta japanskt. Och så var det thailändskt (eller vilken ordning det nu kom). Och tapas, visst var det gott med tapas. Plötsligt skall alla äta libanesisk mat. Visst, det är jättegott. Men var kom det ifrån? En dag fanns det bara libanesisk mat i alla tidningar och massor av libanesiska restauranger överallt. Hur går det till? Mutar man tidningarna så att de skriver om en viss sorts mat alla på en gång.

Och nu pysslar alla med pärlor och gör egna smycken (inklusive jag, fast jag började faktiskt INNAN den stora trenden kom). Sedan är det väl alltid så att vissa träningsformer är mest inne, plus vissa bantningssätt. Nu skall t.ex. alla äta enligt GI. Maten skall märkas med nyckelhål, den skall märkas med GI-index etc. etc. (ibland undrar jag om de tror vi inte kan tänka själva överhuvudtaget).

Och hur gör de för att få folk helt galna? Ta t.ex. Apple och iPod-älskare. Det finns ju sådana som är helt fanatiska. Som nästan skulle kunna klippa till eller slå ihjäl någon som skriver något nedsättande om nya iPoden. Vi snackar om prylar! Hur fasiken kan man bli fanatisk över en pryl? Hur får de igång DEN trenden? Det är ju en suverän marknadsidé annars. Se till att din pryl blir en religion. Det måste vara en ultimat lösning, i så fall behöver du förmodligen knappt marknadsföra sakerna. Det tar religionen hand om. Och nätet.

Jag skulle också vilja starta en trend. Tänk vad pengar jag skulle tjäna. Men jag vet inte hur man gör. Och inte vinner jag 122 miljoner heller. Men det kan ju å andra sidan bero på att jag inte köper någon lott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *