Vilken bra helg!

Det här har varit en jättebra helg! Faktiskt! Förmodligen för att jag har känt sådan energi! En härlig känsla. Och de senaste två åren har den känslan inte varit speciellt vanlig. Därför så blir en sådan här helg speciellt trevlig.Vi har sovit till halvelva både lördag och söndag. Vilket helt klart behövdes för annars hade man inte sovit så här länge.

Igår var vi ute i skogen. Målet var att plocka blåbär att ha i vinter. Och kanske att ha till en paj till. Det var lustigt väder igår också. När vi kom ut till skogen så kändes det som att det kunde bli regn precis när som helst. Men det vände och snart sken solen och himlen var blå. Efter en stund var det dock helmulet och regnet kom. Då blev det dags för regnstället.

Passade också på att ta oss en liten macka.
Gjorde en macka jag kan rekommendera förresten. Vi käkade tortillas på fredagen och det fanns en del tacoköttfärs över. Så jag tog dinkelbuller, spred lite tacosås på båda halvorna. Sedan lade jag på tacoköttfärs, färska tomatskivor samt ringar av rödlök, och så locket på. Det blev jättegoda mackor!

Och sedan fortsatte vädret så där. Men det gjorde inte så mycket. Innan det regnade så blåste det en del också. Både blåsten och regnet höll flugorna och myggen borta och det var ganska trevligt.

Och blåbär fanns det hur mycket som helst. Vi var i en del av en skog som förut var perfekt att plocka trattkantareller i. Numera har de avverkat och trattkantarellerna där är väldigt få. Men istället har det växt upp blåbärsris och lingonris och då solen kommer till blir det väldigt fina bär. Det är väl så det är, en sak får ge plats till något annat.

Och blåbär fick vi, faktiskt en hel hink full. Och detta trots att jag inte är någon speciellt bra bärplockare. Eller på vissa sätt är jag bra. Jag tycker det är roligt att plocka och jag orkar hålla på länge. Men jag vill inte hålla på hela tiden. Jag plockar lite och så strosar jag lite och så plockar jag lite och njuter jag lite etc. Jag tycker att om jag tagit sig ut till skogen så måste jag få lite tid till själva skogen också, jag kan ju inte ägna hela tiden åt att titta ner i marken och bara se blåbärsris.  Och som synes så fungerar den taktiken också.

Man kunde plockat precis hur mycket bär som helst, det är synd att det skall ligga så mycket bär och ruttna. Men, men vi har gjort vår insats nu. Mer än tio liter gör vi inte av med så det hade varit dumt att plocka mera.

Och sedan var det bara att sätta sig ner och rensa. Det är det trista med att vara ute i skogen och plocka saker.  Vare sig det gäller bär eller svamp. Rensa är tråkigt! Men visst såg det ganska fint ut i byttan när det var klart.

Blåbärspaj blev det förresten lite senare på kvällen.

När jag gick där i skogen och strosade så funderade jag lite på fästingar. Det gör jag ganska ofta när jag är i skogen. Inte hela tiden, ibland funderar jag bara på det jag skall plocka eller på hur härligt det är i skogen, men jag måste erkänna att fästingar är ett ständigt återkommande tema. Igår funderade jag på om det var som så att fästingar kanske inte är så vanliga i områden där det nästan bara finns blåbärsris. De gillar ju gräs och de gillar rådjur. Och jag vet inte om rådjuren travar runt så mycket där det finns blåbärsris. Det verkar inte som att de käkar sånt. (De vet inte vad de missar!). När jag gick där och funderade så kliade det till i pannan, först tänkte jag inte bry mig eftersom jag tänkte att det var en vattendroppe, men jag kunde ändå inte låta bli att känna efter. Och, som ni redan förstått, så var det såklart en fästing. Fast just där var det också ganska mycket gräs, det skall tilläggas. Efter den fästingen så kliade det överallt på mig och jag inbillade mig att varje gång något ställe kliade så var det en fästing. Visst är man tramsig!!

Som jag skrev ovan så har helgen varit full av energi. Jag vet inte om sambon haft lika mycket energi, men tillsammans har vi gjort väldigt mycket saker den här helgen! Se bara här.

Plockat tio liter blåbär (bild se ovan)


Rensat tio liter blåbär (bild se ovan)


Städat en del


Gjort vaniljsås. Här har ni ett superbra recept.
Vaniljsås
1 ägg
1-2 msk socker
1/2 msk potatismjöl
4 dl mjölk
1 msk vaniljsocker


Vispa samman ägg och socker i en kastrull (inte aluminium).
Rör ut potatismjölet i mjölken och häll ner i kastrullen.

Sjud såsen under vispning tills den tjocknar (märks tydligt).
Låt såsen kallna och smaksätt med vaniljsocker.

Inte lika enkelt som att köpa färdig sås, men inte mycket besvärligare än att göra sås av pulver. Och den blir väldigt god.


Blåbärspaj

Bakat en blåbärspaj. Smulpaj. Egentligen har vi kanske ätit lite mycket blåbärspaj nu på ett tag, men det är ju så gott!! Och det känns som en så fin belöning när man plockat bären själv!


Bjudit en kompis på middag och blåbärspaj


Frostat av frysen (gissa om det behövdes!)


Kikärtor

Lagt kikärtor i blöt (igår)och sedan kokt upp dem (idag).  Något jag tänkt testa ganska länge, men som inte blivit av. Vi förbrukar ganska mycket ärtor av olika slag och de torkade är mycket billigare. Vi får se om jag är så duktig att jag fortsätter.

 


Kikärtor2

Gjort kikärtssallad att ha i kylen. Av ovan kokta kikärtor blandat med en dressing av vitvinsvinäger, olivolja, dijonsenap, pressad vitlök, salt, svartpeppar och torkad dragon. Bra att ha till hands i kylen.

Jag gör ibland en sallad på gröna linser – tänkte att detta kunde vara ett alternativ.


Köttfärssås
Gjort nästan fem liter köttfärssås. Det gör vi med jämna mellanrum. Sedan fryser vi in den i lagom påsar att ta fram till lunchen. Så är det bara att koka pasta och mikra köttfärssås.

Såsen blev ovanligt god denna gången. Det är så konstigt. Det är i princip alltid samma ingredienser i den här såsen, men vissa gånger så blir den mer smaklös och vissa gånger supergod. OK – det är väl kryddningen. Fattar det också, men ÄNDÅ!


Bakat grahamsbullar


Tvättat ett antal maskiner tvätt


Pysslat med datorn en del (båda två, fast med varsin dator)


Är säkert lite annat också, men inget som jag kommer på just nu.

Inte illa för en helg eller hur? Plus att all diskning får ske för hand eftersom diskmaskinen är sönder. Nu är det många som gör det jämt, så det är väl inte så märkvärdigt, men för oss så är det ju en extrasyssla.

 

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *