Bilsemester

Sambon och jag har alltså varit på vår första bilsemester nere i Europa. OK – vi har varit på helgvisiter i norra Tyskland och så, men inte på riktig bilsemester där man kör typ hundra mil neråt. Men nu har vi alltså det och det har varit en lärdom.
ostbilko
Något som man förstår när man kör runt där nere är hur litet Sverige är. Inte ytmässigt, men befolkningsmässigt. Åtminstone i Tyskland och Östterike är det bilar överallt. Runt ett mindre samhälle så är det som runt en av våra ”storstäder”. Bilköer hamnar man i titt som tätt. Oftast fattar man inte varför. Det är inte som hemma där man tänker att si och så många mil tar si och så lång tid att köra. Den algoritmen fungerar INTE här. Si och så lång sträcka tar oftast betydligt längre tid än i Sverige.
På bilden är motorvägen mot München. Stau! Bilkö på tyska. Det är ett ord vi lärde oss på hemvägen. Då var det extra mycket Stau.
Så något att tänka på när man kör nere på kontinenten är att lägga till lite extra tid i sina planeringar. Något man förmodligen bara behöver bry sig om ifall man har någon tid att passa. Annars är man väl på semester och har lite tid att stå i kö, även om man så klart hellre ägnar sig åt något roligare. Ett tips är också att ha maten tillgänglig från passagerarsätet. Så kan man passa på att käka när man ändå står i kö. Så spar man lite tid. Då räcker det med att stanna för en bensträckare då och då, vilket går fortare än om man samtidigt skall äta.
Men det lär bli fler bilsemestrar på kontinenten för vår del. Nu har vi lärt oss lite. OK – de där långa transportsträckorna är inte kul. Men de kommer i början och i slutet. Dessemellan har man fördelen med att ha bilen på plats. För att göra små utflykter, för att åka och handla och för att använda när man handlar med sig billig alkohol från Tyskland och Österrike. Utan bilen hade vi t.ex. inte kommit till Uttendorf och tagit liften till Weiβsee, som var väldigt vacker!
Och det hade väl varit synd!
weisseweisseeweiseEller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *